tisdag 30 september 2008

måndag 29 september 2008

je ne regrette rien

jag är officiellt en laureanda nu. sug på den, ni som förstår er på.
begravd i studielitteratur och slutuppsats.

och jag har ett möte med en fransk professor på torsdag som förutsätter att jag pratar lika bra franska som mitt nästan sju år gamla gymnasiebetyg intygar.
haha.

verkligen.

jag lever faktiskt sedan sex år i italien.
juh.

Non, je ne regrette rien
Non, rien de rien
Avec mes souvenirs
J'ai allumé le feu

tågstationen

Santa Maria Novella, i Florens idag vid lunch.

söndag 28 september 2008

jag har en dag på mig - sen är det kört.


senast den 30:e september ska den här terminens universitetsavgift betalas in blev jag varse
- igår.

det har inte ramlat in något inbetalningskort hos mig.

gah.

jag måste alltså åka iväg till universitetets segreteria imorgon, ta en kölapp och vänta uppskattningsvis en timme för att få prata med någon i en lucka som kan förklara det här för mig. vem som fått mitt inbetalningskort, och hur jag nu bär mig åt för att inte betala förseningsavgiften.

oavsett vad jag nu hade för planer för morgondagen.

lördag 27 september 2008

en sann historia

en ung man från Tunisien åker till italien med sin bror i början av 2000talet. han åker in och ut ur fängelser för småbrott och narkotikinnehav. sen träffar han italienska, hon konverterar till islam och de gifter sig. de får en liten son.

men i det mellanstora samhället i norditalien där de bor går det inte riktigt ner hur familjen lever. oväsen och högljudda ska de visst vara. han är muslim och åker in i fängelse på nytt för narkotika.

så en kväll tar flerfamiljshuset familjen bor i eld. när brandkåren kommer till platsen hittar de den unga kvinnan, hennes mamma och den lille sonen knivmördade. någon har sedan tänt eld på gardinen i lillpojkens sovrum. i trapphuset ligger svårt skadad en äldre granne ( som genom ett mirakel överlever) vid sidan av sin mördade fru. ett blodblad. media går genast ut med att den tunisinske mannen saknas och att han förmodas ha haft ihjäl sin familj och sin svärmor.

men mannen befann sig i tunisien hos sina föräldrar och skyndar sig tillbaka till italien. jakten på mördaren tar fart. vem har ett motiv starkt nog för att genomföra något sådant? italien för ingen ro, tills brottsutredningen fastställer att dådet utförts av två människor, av grannparet som bor under familjen. hon, en pedantiskt kvinna i övre50års åldern som arbetar som städerska, förmodligen hjärnan bakom allt, och hennes man, en fåordig och innåtvänd man som kör sopbil. den gamla grannen som överlevt anfallet vittnar mot dem. han är säker.

de hade planerat allt. för de ville inte ha sådana grannar. av oljudet fick de migrän.men tvingats döda även grannarna som hörde oväsendet och gick för att se vad som stod på. sen slängde de kläder och redskap i en soptunna som en halvtimme senare tömdes av kollegerna till mannen. de åker till mcdonalds och äter varsin meny. kommer tillbaka lagom för att se brandbilar och ambulanser och mediauppbådet. de visar upp kvittot från hamburgerkedjan och de får vara ifred av polisen. de pratar i media och den elake tunisiernh och hans underliga vänner.

när det hela uppdagas blir det ett enormt mediaintresse kring fallet. det görs en kortfilm som visar på hur morden gick till, alla steg i rättssalen följs av videokameror och tidningar.
och den unge mannen blir känd. änkemannen. italien skäms över att på en gång ha pekat ut honom som skyldig bara för att han bär ett muslimskt efternamn. han sitter i tvsoffor och talkshows. han gömmer sina rödgråtna ögon bakom armani och dolce e gabbana brillor. han säger att han aldrig kommer förlåta. den hårde, coole änkemannen.

han lär känna en av de viktigaste personerna inom italiensk underhållning, en manager som skapar kändisar och fyller tv och tidningar till bredden av dem. de blir vänner och änkemannen blir en VIP. han besöker diskotek, skriver autografer och avböjer oanständiga förslag.

hans fru och son vill han begrava i sitt hemland med muslimsk ritual. det hade hon velat säger han. tillsammans med sin managerkompis flyger han ner till begravningen i tunisien tillsammans med en troup fotografer, paparazzis. han säljer det hela till högstbjudande kändistidning.

den numer kände änkemannen som poserar vid sin fru och sons grav. han som aldrig kommer att förlåta.

så länge mediaintresset ligger på lever han i flärd. är känd och går på kändisfester. fler dyra solglasögon och testimonial för kläder för ungdomar. men sen bryr sig inte någon om det hela längre. media följer sin rytm och den unge mannen återgår till sitt. han återgår till att sälja narkotika och pyssla med halvt olagliga saker.

han hamnar på löpsedlarna igen när han åker i fängelse. sen kommer Berlusconi till makten, tackvare en allians med ett mycket främlingsfientligt parti. och när de nya lagarna manglas ut finns bland annat en som berör änkemannen. alla icke-italienska personer som döms till fängelse i italien ska utvisas.

han hade ansökt om italienskt medborgarskap innan han hamnade i fängelse, han hade ju varit gift med en italienska. men nu blir det ju inte av. och sista kapitlet i den har historien slutar med att änkemannen,som i verkliga livet heter Azouz Marzouk, kommer att med största sannolikhet sitta på ett flygplan med destination tunisien redan på måndag.

foto o länk
www.lanazione.it

fredag 26 september 2008

ta det med en nypa salt.

det som skrivs i svensk media om italien. som den här artikeln tillexempel.

torsdag 25 september 2008

Vad det pratas om just nu i Italien..

Efternamn: Nu ska ytterligare ett steg tas mot jämställdheten och barnen ska kunna välja sin mors efternamn, något som tidigare inte varit lagstiftat.

Gomorra: Journalisten Saviano's bok som blivit film ska representera italien på Oscarssgalan, och kritikerna höjer rösten över att italien aldrig blir av med stereotypiska bilden av maffia.

Transsexuella parlamentariken Vladimir Luxuria: Hon var inte bara den första transsexuella personen att sitta i ett europeiskt parlament, nu är hon första parlamentariken i Italien som medverkar i en realityshow. kvarlämnad på en öde ö med andra kändisar.

Kinenisk mjölk: skandalen från Kina når hela vägen till Italien och nu ska chinatowns och kinarestauranger genomgå kontroller, och man passar på att intervjua kineser som inte kan ett ord italienska.

och vad gäller modellerna som stupade på catwalken i Milano i prada skor, som aftonbladet tog upp, så har ingen nämt det här.

onsdag 24 september 2008

tisdag 23 september 2008

makeover

det finns inget bättre än att städa in höst och vinterkläderna igen efter sommaren.

jag känner mig som en ny person, fastän det egentligen inte finns något nytt.

höst och vinter-versionen av sophie.
jag var så less sommar-varianten på sistone.

det enda jag inte byter ut är solglasögonen.
mina 11 par mest älskade brillor kör turnover konstant.

måndag 22 september 2008

Toscanas mest berömda köpcenter - I Gigli

kan ni läsa om här.

och vill ni veta mer om den designer-outlet som finns utanför Florens,
läs äldre inlägg här.

söndag 21 september 2008

att gå på italiensk restaurang


en liten nybörjar-guide hittar ni här

foto från www.hotelrovereto.it

lördag 20 september 2008

italienare och nymodigheter på matsedeln

nu ska jag dra en roande liknelse.

en 90årig dam på ett äldreboende i piteå
klagar över att matsedeln innehåller exotiska maträtter, konstiga kryddor och gud vet vad och slår ett slag för den svenska husmanskosten.

det är lite så med italienare. de vill gärna se snett på icke-italiensk mat, gärna med en kommentar i stil med att ingen behöver lära dem hur man lagar god mat,och de italienska smaklökarna är de bästa. de har ju redan världens godaste och sundaste mat.

90åriga elsa från piteå kunde likväl varit en genomsnittsitalienare.

same same but different.

torsdag 18 september 2008

var sak har sin tid

vi pratade om det idag.

om hur italien en gång byggde sina ideal och värderingar utifrån den katolska tron.
casa e chiesa.
och hur de vaknat upp i en helt annan verklighet byggd på den nya världsreligionen konsumism. köpcenter i utkanten av de små historiska städerna och deras kullerstensgränder.
pagare a rate.


berlusconi och hans media imperium snarare än påven och vatikanen.
så mycket mer färg, flärd och inga tabun.

det ligger en avgrund mellan de italiensk kvinnor som växte upp , gjorde pastan för hand och blev mammor. och de som växer upp nu och helst av allt vill bli tv-värdinnnornas okrönta drottningar - veline.

mellan de män som förkroppsligade konstitutionens ideal - arbetet, och som inte önskar annat än bli miljonärer genom att sparka fotboll.

men nu precis som då, finner de varandra tack och lov.

för fotbollspelaren får sin velina och de lever lyckliga i alla sina dagar.


och för den utomstående gör det kanske detsamma hurdant det moderna italien blivit,
så länge det går att låtsas-turista i den gamla versionen.

foto: footballers-life.blogspot.com

Förkylning

där kom den.
jeansjacka, stövlar och halsduk till trots.

medan turisterna springer i sommarklänningar och sandaler.

onsdag 17 september 2008

Vad det pratas om just nu i Italien..

Alitalia. flygbolaget som är på konkursens brant och som får tusentals anställda att hålla andan. regeringen förhandlar - men vem eller vilka kan reda ut det här?

Hösten. Italiensk media älskar att prata om väder, och nu när temperaturen sjunkit kan man visa bilder på folk i jacka istället för bikini.

Denise. En liten flicka som blev bortrövad för fyra år sedan i sicilien. ett flickebarn som liknade henne och som kunde enstaka ord på italienska sågs i grekland och alla hoppades. men dna-provet visade att flickan var dotter till kvinnan hon var med.

Fotboll. as always. varje vecka såklart. den här gången är det mourinho tränare för inter som varit kaxig och fått en högt uppsatt snubbe i catanias fotbollslag att tala om att han förtjänar "bastonate sui denti". utöver alla champions leaguematcher.

Oskuld till salu. en deltagare från förra årets italienska big brother,grande fratello, tänker sälja sin oskuld för..1 miljon euro. hon är visserligen ypperligt söt.men ändå.

måndag 15 september 2008

Novoli, Florens.


mitt universitetsområde.
överfyllt med nykläckta universitetsstudenter för hösten. man känner sig lätt som en tant som 25åring i en universitetsverklighet som har en medelålder på under tjugo.

fast en ytterst smart tant.

det är bara 20grader varmt idag


tio graders skillnad från förra veckan. så det blir premiär för jeansjacka o sjal. men det regnar inte som runt om i landet iallafall.

idag börjar min hösttermin på universitetet.
research på biblioteket idag.

det går fort att anpassa sig till nya klimat. jag kan för allt i världen inte förstår hur jag klarade av att pallra mig upp i den svenska höstkylan och överleva mörker och frost - i ett helt liv, för bara drygt 6 år sedan.

hu.

foto lånat här.

söndag 14 september 2008

italiensk tv

och en hel del förutfattade meningar?
travelstart inlägg här

fredag 12 september 2008

idag har jag mekat med min cykel

jag funderar på att spraymåla den också. den är liksom tråkigt silver. och gammal.
fast alla fina cyklar blir ju stulna å andra sidan.

torsdag 11 september 2008

i bröstfickan på min jeansjacka

låg en orange ataf bussbiljett från den 11maj 2006.
stämplad 08.59.

onsdag 10 september 2008

nu får det vara nog! sådeså..

Även om det är trettiograder varmt ute så är det höst. Och idag kom de för att montera en värmepump i vårt sovrum.

Även om de rear ut sommarlinnen som vi alla fortfarande går runt i så är det höst. För i de dyra butikernas skyltfönster står mockstövlar bredvid yllekoftor i långbyxor.

Även om turisterna springer i flipflop och äter glass så ska vi tillbaka till jobb och studier och höst-vardag. För de kan ju inte vara sommar jämt.

heller.

tillfälligt postkontor


Häromdagen påbörjades ombyggnaden av vårt pyttelilla postkontor.
lösningen blev om möjligt ännu mindre.
en liten minibuss tutto-fare.

måndag 8 september 2008

tjyvar, bovar och löst folk.


drygt fyratusen fångar ska släppas ut ur de italienska anstalterna. överfulla fängelser ska bytas mot elektroniska fotbojor. sen ska en hel drös tjyvar och oknytt låsas in i sina hemland istället för att sitta och ta plats i italiens fängelser.storstädning med andra ord.

det intressanta är hur regeringen bemöter kritiken angående fotbojorna.
"det handlar bara om personer som inte är skadliga för samhället"

men vad braa.

finns sådana fångar menar jag? varför i hela världen skulle man ha låst in fyratusen harmlösa italienare från första början?

hur än man vrider på det uttalandet är det ju skrämmande.

söndag 7 september 2008

fredag 5 september 2008

svenska svenska svenska språket.

så efter en hel dag tillbringad i telefon på svenska, med svensk webteve och en svensk bok, drömde jag på svenska inatt.

jag kommer inte ihåg sist det hände faktiskt. att mitt undermedvetna arbetade på svenska.

tisdag 2 september 2008

Milleniumböckerna i Italien

Följ min blogg med bloggkoll

jag hade redan läst de på svenska, när de dök upp på de italienska bokhandlarnas hyllor.men det är kul att se att en av italiens största dagstidningar ägnar en del av kultursidorna åt svensk nutids litteratur.

även om bokläsandet i italien är skrämmande lågt, tycks stieg larssons böcker ha nått ut till sin läsarkrets.
(en läsarkrets som är så pass insatt i stieg larssons öde, att inte ens tvisterna kring pengarna och rättigheterna undgår dem.)

måndag 1 september 2008

Serie A

ett inlägg om den italienska fotbollsligan som sparkde igång för säsongen i helgen.