söndag 30 augusti 2009

le vecchie lire e la corona svedese

jag kommer ihåg när alla prislappa i euro verkade så förenklade och billiga. så lite nollor och ören. nästan så att man lurades att köpa mer. när vi var i sverige kände jag precis tvärtom. så hiskeligt dyrt allt verkade. 20 för en kexchoklad! och när man skrev under kortköp på fler hundra hann jag få ont i magen innan jag insåg att det var kronor.

sen kommer italienare då och då och gnäller..hur kan ni få vara med i eu om ni inte har euro? det är fusk! för som alla vet så blev det onödigt dyrt för italienarna att byta från lira till euro speciellt då alla skulle vara sluga. det är nästan så att det undrar hur just svenskarna lyckades mest konstverket att behålla kronan, medan det köpte hela eurokonceptet med hull och hår. italienare är inte vana vid att andra folkslag kan komma undan med något. det är ju lite deras roll...

jepp.

lördag 29 augusti 2009

fotbollsderby

ikväll är det snart avspark för säsongens första derby, Milan-Inter, milanos stora lag.
jag tycker vi kör ett derby här på bloggen - vilken tränare är hetast?

Mourinho för Inter
eller Leonardo för Milan?

trots att min fede calcistica gör att jag utan tvekan röstar mourinho tycker jag att det är en värdig match...

så, vilken tränare föredrar ni?

torsdag 27 augusti 2009

att associera fritt

jag hamnade i Italien genom ett jobb som hade med mopsar att göra. så för mig kommer dem alltid att vara förknippade med italien. varsågoda, en mer än lustig sådan.

den italienska fotbollsligan

är tillbaka från sommaruppehållet, vilket jag skrev om på travelstart nyss.

onsdag 26 augusti 2009

hemma igen

jag har varit på vår lilla pappershandel och köpt kuvert, sen gick jag på vårt ännu mindre postkontor och sände iväg lite brev. hälsade på kötthandlaren och tobakshandlaren och grannens hund. fick en busvissling av en yngling på moped och tog ett glas isté i trädgården när jag kom hem. efter fem minuter blev det för varmt.

men jag saknar Norrland lite ändå.

trots allt.



veckan då jag skrivit otroligt lite om Italien,
lyckas backpacking lägga upp mig som veckans skribent.
bra motivation.

måndag 24 augusti 2009

en mopedist, en schackpjäs och ett gräl

ett föremål ramlade ner på gatan framför en kille på moped som körde av vägen. det visade sig att ett par som grälade i ett av de närliggande husen hade börjat slänga saker omkring sig varvid ett schackbord med pjäser hade flugit ut genom fönstret och ut på gatan. och träffat mopedisten. det kan man läsa om i dagens lokaltidning i Florens.

två fotografier från norrbotten nu när vi är tillbaka i Italien




lördag 22 augusti 2009

på arlanda

inne på ett hotellrum. om inte så länge ska vi in till stockholm och strosa runt. (i duggregnet). och jag ska känna mig så vanlig i mitt blonda hår och smälta in.
jag tycker att det är varmt inatt. jag öppnar några fönster i trähuset. i italien väntar kring 40grader i skuggan på mig. det har bara tagit mig en vecka att acklimatisera mig. och nu känns den italienska sommaren avlägsen.

huvva.

onsdag 19 augusti 2009

norrlandsbetraktelser... del 1.

min italienare står med en cigarett i handen vid en rastplats längs med E4an. han säger: gud vad frisk och ren luft ni har i norrland!

inser ni vad det innebär? och inser ni vad han tycker om luften ute i norraste skärgården eller uppe vid hornavan?

onsdag 12 augusti 2009

.

nu är det bara tåg, flyg en hotellnatt och flyg - sen befinner jag mig i Norrbotten.
sen blir det tio dagar norrlandsbetraktelser här på bloggen.

tisdag 11 augusti 2009

hurmycketpengarsomhelst


bara i Italien kan man vinna över 120miljoner euro på spel. det ska visserligen finnas över 600 miljoner kombinationer. men tänk om. de är vad alla prata om just nu.

måndag 10 augusti 2009

augusti

det är nästan tomt i stan. alla har åkt ut till havet eller upp i bergen. solo i sfigati sono rimasti in città. eller? underbart att kunna röra sig utan att trängas. nästan befriande med så många barer och butiker stängda. lite som ett andningsuppehåll. allt har stannat. luften står still och det är nästan 40grader i skuggan.

jag har sagt adjö till en svensk tjej som bott här i nästan två år. en av dom som en gång tog kontakt med mig genom bloggen. jag kände på mig att hon skulle bli kvar. men man kan ha fel. jag hoppas vi kommer att hålla kontakten.

Florens suckar i värmen. och jag packar en väska med varma kläder och letar tågbiljetter. på onsdag ska vi ner till Rom, ta ett flyg till Stockholm och på torsdag vara i norrbotten. jag vet inte vem, jag som är barnfödd bland mygg och svala ljusa sensommarnätter, eller min hetlevrade italienare, som ser framemot det mest.

vi ska bada bastu och dricka medtagen grappa. och frysa lite på kvällen medan de folktomma italienska städerna kippar efter andan under ferragosto. och det ska bli underbart.

söndag 9 augusti 2009

det här med sluga italienare

och (utländska) turister som råkar ut för dem...

läs mitt senaste travelstart inlägg här.