tisdag 25 maj 2010

ett oväntat möte

tisdag morgon på bussen. en gammal herre med hatt stiger på och sätter sig bredvid mig. och börjar berätta sitt liv. han ärr 80år och har tillbringat 40 av dem omkringresande i Europa bland musem och konsgallerier. han är konsthistoriker och fotograf. på 50talet gav han ut en bok med denne kollega, om hur helgon avbildats inom konsten efter medeltiden. de var först ut av alla och boken såldes i de finaste bokhandlar och över hela världen. sen talar han om förfalskad konst. om du bara visste det jag vet. säge han och flinar.

nu är han en enkel pensionär på väg till doktorn. när han kliver av önskar han mig en trevlig dag och säger att livet vore bra mycket behagligare om det fanns fler unga människor som tog sig tid att lyssna, 'ni har en så lång väg kvar att gå.'

nästa gång vi möts lova att du kramar om mig, säger han och tar min hand i sina gamla och sträva. och jag ska ta ut dig på lunch.

sen kliver han av och jag åker till jobbet.

6 kommentarer:

Grekland nu sa...

Vilket möte! Jag tänker också ibland på att vi tyvärr ofta ser de äldre som en grå ointressant massa, medan de ju är individer som har varit med om och gjort en massa spännande i sitt liv!

Lovan sa...

Underbart!

Lotta sa...

Vad fint :)

Minghetti sa...

Underbart!

alessandro sa...

Gullig : )

Pinal sa...

Det är sådana möten man minns hela livet!! Tänk vad rätt han har, vi borde kanske ta oss mer tid att lyssna på varandra. Alla har nog historier att berätta. Tack för att du delade med dig av detta.

MVH
Pinal