måndag 12 juli 2010

även italienska städer som Florens, förändras...

jag antar att alla mina läsare inte kan italienska, men ni som kan, bör läsa den här artikeln, om hur Florens sett kebabrestaurager ta över lampredottokioskerna. och vinklingen som journalisten gör.

Det är ju ingen nyhet att italienare är konservativa och väldigt traditionella vad gäller speciellt matkulturen, och det är ingen nyhet att många anser att städer som Florens som besöks av miljontals turister borde vara genuint italiensk. Men sen kommer ju verkligheten, globaliseringen och nyhetensbehag in i bilden. som i alla andra städer runt om i världen.

är det bara jag, eller har den här artikeln en syrlig rasistisk underton? när hon uppmanar till kommentarer känns det som att hon vill sporra en debatt mot de nya restaurangerna som drivs av utlänningar. Men det kanske bara är en florentinsk journalist som saknar sin bardoms helitalienska utbud och som inte kan strukturera en text så den känns objektiv.

8 kommentarer:

Anonym sa...

"Un’invasione."
Men vad avser en italienare med "stranieri" egentligen? Räcker det att ha "fel" modersmål, eller måste man se ut på ett speciellt sätt också? Att argumentationen dessutom till slut går ut på att dessa främmande fåglar "förstör ungdomen" gör artikeln svår att ta på allvar. Fast det är kanske så människor fungerar; jag såg om "Änglagård" häromsistens, och frågan är väl ungefär densamma här som där.

Rut: (Inne i Änglagård)
[...] Vad E ni för människor,...är ni bara invandrare hela gänget? [...] Hela våran by kommer bli förstörd för det här!

Anonym sa...

Mah...Enligt mig har du rätt i att det finns en rasistisk underton, speciellt att han drar upp vilken företagsform dessa ställen har, som för att skapa misstro..? Han hävdar även att det börjar likna en förort i Alger, vilket för övrigt känns som en billig poäng, samt att kebab kommer ju knappast från Algeriet? Tyvärr tror jag att många läsare inte bryr sig om faktafel utan tycker att det är tacksamt att skylla diverse problem på han som säljer kebab för en billig peng (och säkert måste jobba 15-18 timmar om dagen för att hanka sig fram) istället för de som faktiskt är ansvariga för Italiens finanser. Che tristezza ragazzi../Ida

Jonathan sa...

Hej!

Jag läste just ditt inlägg och vill tipsa dig och dina läsare om Unity Lines spa-resor till Polen. Polen har en historisk kurortstradition med en rad spahotell i natursköna omgivningar. Läs mer här:

http://www.unityline.se/erbjudande/kampanjerbjudanden/hotellarrangemang/spapaket

Kanske något för dig?
Allt väl/Jonathan, Unity Line

Klas Löfström sa...

Håller med om att tonen får en att känna sig lite illa till mods. Kan dock inte säga att jag är förvånad eftersom araber inte är väl ansedda i Italien (heller).
Intressant att kebabförsäljarnas moral kritiseras, och att artikeln inte handlar om mat, utan om samhällets förändring till det negativa i och med att de italienska traditionerna försvinner.
Jag är för övrigt positiv till att bevara traditioner när det gäller mat, men uppfattar industrialiseringen och standardiseringen inom jordbruket och livsmedelsindustrin som ett större hot än några kebabförsäljare...

Anonym sa...

Inte mer rasistisk än din blogg. Eller svenska tidningar.

Odysseus sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Odysseus sa...

Att invandringen i Italien är enorm är bara fakta och man får uttrytcka det utan att bli anklagad för rasism.
Att många är rädda för att förlora sina hundraåriga traditioner anser jag som helt mänskligt och det är ju friskt!
kanske lite xenofob främlingsfientlig) ton i artikel, men inte rasistisk. Bara mer direkt än vad svensk kommunikation är van vid.
I övrigt tycker jag att svensk media (och ofta samhället) håller samma ton, fast "gömd mellan rader".
I Sverige vägrar folket erkänna sin främlingsfientlighet eftersom de flesta är uppfostrade med att "vi ska vara öppna" och att "svenskt ÄR bäst"...
Dessutom är man inte lika mån om sina traditioner i Sverige som i Italien och övriga syd- och kontinentalEuropa.

Anonym sa...

öh...Rasistisk???
ska DU säga....det är ju intressant att just du noterar detta, som ofta har rsistiska undertoner i din blogg....hmmm...