söndag 30 augusti 2009

le vecchie lire e la corona svedese

jag kommer ihåg när alla prislappa i euro verkade så förenklade och billiga. så lite nollor och ören. nästan så att man lurades att köpa mer. när vi var i sverige kände jag precis tvärtom. så hiskeligt dyrt allt verkade. 20 för en kexchoklad! och när man skrev under kortköp på fler hundra hann jag få ont i magen innan jag insåg att det var kronor.

sen kommer italienare då och då och gnäller..hur kan ni få vara med i eu om ni inte har euro? det är fusk! för som alla vet så blev det onödigt dyrt för italienarna att byta från lira till euro speciellt då alla skulle vara sluga. det är nästan så att det undrar hur just svenskarna lyckades mest konstverket att behålla kronan, medan det köpte hela eurokonceptet med hull och hår. italienare är inte vana vid att andra folkslag kan komma undan med något. det är ju lite deras roll...

jepp.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Helt "off the topic" men jag gillar din nya profilbild! Bella!

//Ema

Johanna Siljehagen sa...

När jag flyttade hit verkade allt vara så himla billigt! Fem spänn för denna...skitbilligt! I verkligheten 56 kronor...:=/

Anonym sa...

Jag hade nog haft en tendens att spendera fööör mycket om jag bodde där allt står i euro..eller dollar.Det verkar ju så billigt!

/Lisa

Miranda sa...

Håller med Johanna, dels så luras man med att det är mindre nollor, samt att man oftast gör räkningen gånger 10, dvs 400 euro blir ju aldrig 4000 kr längre, utan 4400 kr. Jag har iaf lätt för att glömma det...

Anonym sa...

Det är jätte dåligt i Sverige med krona tycker jag. Nu har jag förlorat 10% av mina sparar (som är i kronor). Otroligt dåligt att ett land som Sverige ville inte vara in. Man har möjlighet att vara i en stark valuta, och man håller med kronan, non-sense.

Nu vill svenskar ha euro, eftersom de är rädda att förlora ännu mer, man kudde ha tänkt innan.

Och om man vill säga måste Sverige ta euron. The treaty signed by Sweden says this, while DK and UK asked for an exception.

Alessandro

p.s. jätte fin bild, jag håller med.

Anonym sa...

Och en sak till. Italienare som pratar dåligt om euron förstår ingenting. Euron har räddat Italien att bli som Argentina. Italien var nästan bankrupt, och lira var with no value alls. Euron gav låg ränta och en stor economic boom. Priser gick upp, men eftersom någon (Berlsconi) ville inte ha en koll på priserna, för att hjälpa alla som har egen aktivitet (som röstar för honom och nästan betalar inte skatter).

Alessandro