söndag 13 juli 2008

samer och norrlänningar - är inte det samma sak?

frågar dom som inget tycks veta.

svaret är såklart att det inte är samma sak.
man kan vara från norrland utan att vara same, på samma sätt som att man kan vara same utan att vara norrlänning. men mycket ofta finns ett samband, av rent geografiska anledningar. men det betyder ingenting.

det här om inte annat understryker det hela. och det är förjävligt tycker jag.

dels för att jag är same.
och dels för att jag är född och uppvuxen i norrland.

att man kan pröva hat och ilska mot ett folkslag som borde vara hela landets stolhet av många anledningar.men ju närmare man lever varandra, ju sämre ser man.

jag är inte förvånad, men jag förundras över småheten. verkligen.

skäms.

(inget inlägg ni förväntade er att hitta i en italien-blogg, I guess. men jag behövde öppna en parentes kände jag)

2 kommentarer:

Lisa sa...

Har ju inte med saken att gora, men nar jag flyttade fran Jamtland till Vastmanland sa alla Norrland. Blev valdigt irriterad eftersom det finns sa manga landskap i Norrland och det ar sa stort. Nu efter ett antal ar, sager jag likadant, men blir da irretarad pa mig sjalv.

Anonym sa...

När jag jobbade i Västergötland fick jag veta att "Norrland är allt ovan sedlighetsgränsen - det vill säga norr om Dalälven".

Vi från Norrland förväntas kunna pricka ut Norrköping, Nyköping, Linköping och Lidköping på kartan som om det vore nästgårds. Oftast fixar "Norrlänningen" det med glans. Däremot så är det värre att be någon söder om Dalälven att ens klara av att säga vilken av Sollefteå, Skellefteå, Umeå, Piteå och Luleå som ligger mest norrut..