fredag 6 februari 2009

italien, ungdomar och sprit - (se kommentarer)

mina första år i Italien gjorde jag i stort sett inte mycket mer än festade. De italienska kuststäderna blir till enorma uteställen där man aldrig behöver visa leg och där alkoholen inte kostar mer än ett glas juice. (inte över 18 eller 25 eller cl principen som sverige med andra ord)

det hände dock att jag och mina svenska kompisar reflekterade över att de italienska ungdomarna inte alls drack på samma sätt som vi, och sällan var stupfulla. och det kunde hagla kommentarer om de skandinaviska ländernas hemska starkspritsvanor när vi tyckte det var så schysst att ett glas vodka kostade som ett glas öl.

men något har hänt även med italien. och medan jag blivit vuxen och tagit mig an medelhavets alkoholkultur, verkar de unga italienarna tagit efter skandinavien. det sups och raglas och dricks starksprit i de tidiga tonåren. och italiensk media förfasas över hur dagens ungdomar ser vinet som ett sätt att bli full, och hellre dricker coktails än tar en enkel grappa efter maten.

helt plötsligt kan ingen komma och säga att ungdomsfyllor och akoholslag är ett epitet för skandinavien, för nu ligger det på samma nivå.

8 kommentarer:

mia sa...

intressant observation om än otroligt tråkigt att det ska vara så. Varför tror du det är så? Vad har hänt?

Härlig Helg
Mia

PO sa...

una fuga dalla realtà ?

Anonym sa...

É vero, anche io ho queste buone abitudini di non bere molto, ed é una delle cose che non mi piacciono della Svezia... ma ora anche in Italia i giovani si ubriacano. Aiuto!

Alessandro

Isa sa...

Så sant, så sant! Den här 'globaliseringen ' har jag verkligen upplevt. För min ital. makes och även mina barns ungdomsgenerationer skulle det ha varit ett väldigt nederlag och en nesa utan like att supa sig full, för att bara inte tala om att RAGLA omkring på gator och torg. (som i SV !)

Men det komplett osannolika hände: När min 'nipotina' blev tonåring på 90-talet, blev öldrickning i bästa german-stil högsta mode, till allas vår oförberedda förtvivlan. Inte vin, det var ännu en naturlig måltidsdryck, eller ev. för nga gamla lodar-gubbar. Starksprit och cocktails har nu uppenbarligen påskyndat 'utvecklingen'.

Hur det ska gå? Läst/ hört ngt om tendenser? Tillbaka till sunda medelhavsvanor efter den 'inlånade' ungdomsfyllan eller bestående kursförändring?

sophie sa...

Mia: jadu, jag antar att vi alltmer tar efter varandra, olika kulturer emellan,på gott och ont.

PO; ci sta.

Alessandro:haha.

Isa: intressanta funderingar. och skönt att se att inte bara är jag som reflekterat över det.

Anonym sa...

Che fai prendi in giro ? Ora non posso nemmeno piú prende in giro gli svedesi dicendo che sono ubriaconi... oppure sono io che sto diventando vecchio??? Help !!! Anzi, hjälp!

Alessandro

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?

Anonym sa...

...please where can I buy a unicorn?