söndag 24 januari 2010

min fredag


bussen till jobbet höjer jag plötsligt på ögonbrynen. för trots att jag är trött (jag är ingen morgonmänniska) är det någonting som inte stämmer. tre nunnor. i grå kläder och bruna skor står de längre fram. men det ovanliga är att de alla tre har varsin märkeshandväska 'prada' över axeln.

spontant när jag ser märkesväskor på folk som åker lokalbuss tänker jag som så många andra att det är falska. för lika många riktiga märkesväskor lika många falska finns det här. och tillsut suddas liksom gränserna ut. men hursomhelst. om jag kan utesluta att dessa nunnor inte köpt riktiga märkesväskor, har de då gått och köpt sig kopior? jag tror mig kunna utesluta även den tanken och då återstår bara att någon gett dessa väskor till nunnorna. och vem skulle det vara? en chef på prada? en afrikansk gatuförsäljare? en polis som beslagtagit falska väskor? hur jag än vände på det låter det galet.

jag bestämmer mig för att äta italiensk frukost och går in på en av de upp till bredden fyllda barerna. eftersom jag inte dricker kaffe (hur det nu gick till efter 7 år i italien?) tar jag en juice till min söta frukostbulle. sent ute springer jag genom staden och till jobbet. när jag kommer till pizza della repubblica stannar jag upp ser mig omkring och säger till mig själv.ja, precis så här fint kan det vara i Florens. och jag är lyckligt lottad som kan gå till jobbet och passera här varje dag. (för övrigt ligger mitt jobb precis invid).

på lunchpausen går jag och tar ett glas rödvin och ett italiensk bröd med prosciutto crudo. och jag tänker att bara i italien (och kanske frankrike?) kan man njuta av något så enkelt och gott, av enbart lokala produkter. sen tar jag en promenad i vintersolen längs med floden. jag betraktar alla små butiker, alla dyra märken alta moda och deras exklusiva skyltfönster. glassbarer. pittoreska små tabaccherie, gränder och balkonger och kantstötta trottoarer. jag ser turister i kortärmat och italienare med dunjackor. jag går och sätter mig längs med floden och tänker på första gången jag besökte florens. första gången jag såg ponte vecchio och försökte hitta bland alla kullerstensgator. och någonstans minns jag hur det var.

på väg tillbaka till jobbet stannar jag och fascinerad över de stora klädkedjornas skyltfönster. färger och glitter och smala skyltdockor. rea. och över de sotiga brunklädda gubbarna som säljer rostade kastanjer i gathörnen.

efter jobbet kommer min sambo och hämtar mig. vi åker och tar en aperitivo i södra delen av stan. en drink och små aptitretare. sitter och pratar med lite folk och bara har roligt. sen åker vi och äter en pizza, det mest italienska av det italienska man kan göra en fredagskväll.. andare in pizzeria. efteråt tar jag en grappa. och somnar som ett barn när vi kommer hem.

8 kommentarer:

Tina sa...

Det är ganska mycket mindfulness över din dag och jag älskar det!

Nathalie sa...

Låter fint och trevligt.
I maj ska jag och min pojkvän till Florens och det vore kul att säga hej till dig då! Lite långt fram i tiden men ändå:)

Markattan sa...

Låter som en på alla sätt njutbar och smakfull fredag.

sophie sa...

Tina: tack för komplimangen!du har en mkt fin blogg du med..

Nathalie: ja men det är klart! en fika eller lunch borde vi väl hinna med!

Markattan: ja tillslut gav sig nej-känslan och det var helt okej att vara i italien! ;)

viktoria i norr sa...

Du inspirerar mig kära vän. Jag skrev om min egen motsvarighet... :)

http://utanintresse.blogspot.com/2010/01/min-skelleftiska-fredagsmotsvarighet.html

Anonym sa...

Tack snälla Sofie för den underbara utförliga beskrivningen av din fredag. Man får le och njuta med dig/Camilla

Anonym sa...

Underbart!!

/Lisa

Anonym sa...

Anche la mia ragazza si chiama Sofie (http://sofiesdag.blogspot.com), svedese di goteborg... Bello il tuo blog... che PIZZA!
Ciao Maurizio da Bologna