tisdag 2 februari 2010

varför är svenskar positivt inställda till nytt och okänt, medan italienarna är skeptiska?

(en lite längre sociologisk betraktelse)

svenskar har en tendens att tycka nyheter är spännande och provar gärna på. inte rädda för att blanda in nytt. reser utomlands, äter utländskmat, slänger ut gammalt och klassiskt till förmån för nytt och modernt. man har ett intresse för nya språk.ser överlag det positiva med multikulturella fenomen. jag skulle vilja påstå att svenskar är relativt öppna och trendkänsliga.

iallafall i relation till länder som italien. i italien håller man på sin kultur. man reser till italienska resmål, och äter uteslutande italiensk mat, kanske testar något från en annan region. man pratar främst italienska. och man vill helst inte att utlänningar ska kritisera eller komma med för mycket nytt. man håller gärna på det klassiska och hyllar den gamla goda tiden.

om jag benar i det. kan jag dra en slutsats.
sverige är ett fredligt land som inte legat i krig sen gud vet när, och som haft en relativt hög levnadsstandard en längre tid. svenskar har inte behövt vara rädda, och har inte behövt skydda sin nationella identitet (för ingen har hotat den). trygga i sin identitet slänger svenskarna mot det nya.

italienarna har levt i ett oroligt land i all tid. bråkat och krigat mellan regioner och med andra länder. i brist på en stark nationell identitet (italienska språket är mycket olikt mellan olika delar av italien, många regioner har tillhört andra länder från eller till och man har flyttat landsgränser hit och dit) bland annat mussolini försökt sig på att ställa in alla i leden och göra ett enat folk av allihopa. det slutade i pannkaka och nederlag under andra världskriget. italienarna har inte haft samma utbredda höga levnadsstandard som svenskarna och många har fått klara sig så bäst det kunnat fram till än idag. när det italienska nationella identiteten är konfunderad och väldigt olik mellan de olika regionerna och italienarna får kämpa med varandra. klart det främmande blir jobbigt och mer hotfullt än intressant. det känns bra med det trygga, det som farmor och farfar hade, klassisk stil, traditionell mat, samma språk och gärna dialekt.

förstår ni vart jag vill komma?
och främst, jag lägger inte någon värdering, bra eller dålig, i det hela.

18 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Intressant iakttagelse! Jag tror att du kan ha rätt i att svenskarna inte på samma sätt historiskt förknippar omvärlden med hot, och därför är mindre skeptiska. Men jag vill lägga till en sak, och det handlar om att Sverige är ett litet land, som har behov av andra. Ofta uppfattar jag att små länder med små språk är mer benägna att lära sig nya språk och möta nya kulturer; för att vi behöver helt enkelt. Om vi bara pratar svenska och stannar i Sverige räcker knappast affärsförbindelserna och vi får det kallt på semestern... Kanske tycker italienarna att de klarar sig bättre?

Tina sa...

Du har benat väldigt bra i det hela och jag tycker att tror att du har hittat alldeles rätt!

sophie sa...

freedomtravel: det kan du nog ha rätt i. tillexempel finns ju all universitetslitteratur översatt till italienska, medan svenskar måste ta sig an den på engelska..
italienarna tycker att de klarar sig utmärkt med sitt språk, och sen lever de ju med övertygelsen att de inte har språköra alls..och blir hjärntvättade sedan de är små, att de inte är hejare på språk.

tina:
tack. :)

Lotta B sa...

Intressant att du skrev om det här nu. Nya programmet Landet Brunsås på SVT tog upp detta fenomen vad gäller mat förra veckan. Om att vi svenskar gärna provar nya smaker:

http://svt.se/2.120273/landet_brunsas

//Lotta

MIN FLYTT TILL ITALIEN sa...

Intressant iakttagelse. Ligger mycket i det du säger... Elvy

sophie sa...

Lotta:
oh! jag ska titta på det programmet så fort jag får tid! tack för tipset. svensk tv uppskattas alltid! :)

Lovan sa...

Ja, se Landet brunsås! Mycket bra program!

Fröken L sa...

Intressant iakttagelse och jag tror att det ligger mycket i det du skriver. Enda gången svenskar håller hårt på sin kulturella identitet är när vi flyttar utomlands (många i alla fall).

Kram Dila

alessandro sa...

Italien har också en 3000 år historien, och det är svårt att glömma det. Även om man borde göra det. Hur gammal är Sverige, 500-600 år ? Allt är nytt här, och jag lovar att det är bra (ofta)

Marliina sa...

Just det du skriver har jag tankt mycket pa. Men jag tror precis som freedomstravel att ett sa litet land som Sverige maste lara sig andra sprak och vara oppna for andra kulturer for att klara sig. Lika sa maste vi resa utomlands for att fa t ex en riktig solsemester.

Italien har allt; alperna, solen, stranderna, maten och ja allt de behover i stort satt. De har storre folkmangd och de har rad att anpassa allt efter sig sjalva medans vi i Sverige, som du sager t ex maste ta in amerikansk kurslitteratur...

Jag alskar Italien just for att det ar Italien! England, Sverige och manga andra lander borjar bli allt for lika och det ar inte langre spannande att resa mellan landerna for da det ar samma butiker, restaurangkedjor etc overalt nu.

Aven fast det kanns som att resa tillbaka 50 ar i tiden varje gang jag aker till Italien ar jag glad for att Italien fortfarande ar just Italien!

Rondine sa...

Hej!
Du har fått en award från mig.
Titta i min blogg!

Odysseus sa...

Översen med Marliina, men mycket beror på vilka människor man möter och har att göra med. Alltså när jag som iatlesnk storstabo var "på landet" i Sverige (speciellt i norrland) har sett allt förutom att man är öppen för nyheter. Allt ska vara "som det va förr". Kommer man med nyheten eller synpunkter blixtrar direkt "Jantelagen" igång. Men ok italienarna är mer konservativa. Det man har (eler har haft) det bra, det vill man ha kvar. Trygghetsfaktor.

Sven Svensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Svenne Solstråle sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Svenne Gulleman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
FUN AND FEARLESS IN BARCELONA sa...

Tror det är ganska likt i Spanien. Spanjorerna reser oftast inte heller utomlands, iaf inte i samma utsträckning som svenskar... sen tror jag att många ggr e anledningen att man reser iväg ifrån sverige att man vill komma till solen, vilket ju inte direkt behövs om man bor i Spanien lr Italien :-) Spanjorerna talar inte engelska speciellt bra alls, så när de reser så reser de till sydamerika och karibien för de snackar ju spanska där :-) & med det vill jag självklart inte säga att ALLA gör det, men min pojkvän är spanjor & han säger att det oftast är så iaf.

ps.

Svenne: Varför blir du så upprörd för? Hon har väl rätt att uttrycka sin åsikt utan att du löper amok bland hennes kommentarer & kallar henne dum i huvudet & fan vet allt? Den enda som är pinsam är du... Skaffa dig riktiga problem att bli upprörd över ist...

sophie sa...

fun and fearless: jadu.intressant att det verkar stämma in på fler folk. inte för att jag är speciellt förvånad ;)..

och fråga mig inte vilka issues som bubblade upp hos den där svenne. men jag tyckte han gick lite väl långt över gränsen.

Sofia sa...

Testa att vända på steken. Alltså, att Sverige inte har varit i krig pga sin öppenhet....etc.