torsdag 25 november 2010

följ med mig härifrån..

Det är ofta tjat om den italienska televisionen; (den låga) nivån på underhållningsprogrammen, de (mer eller mindre) nakna värdinnorna och komiken som bara snurrar runt skillnaden mellan kvinnor och män. dubbade amerikanska tvserier, paljetter, fotboll och quiz.
eh. già.

Men det är en skev bild, eller iallafall en något orättvis sådan (kanske för att det är betydligt mer lättsålt att förfasas över Berlusconis mainstreamkanaler än att sätta sig ner och studera den komplexa verklighet italiensk media lever). Sedan några veckor går programmet Vieni via con me * på den statliga kanalen Rai 3. Alla som intresserat sig för italiensk media vet att Rai 3 föddes som kanalen för den politiska vänstern på tidigt sjuttiotal, och visst ligger smulor av den barndomen kvar, men i ett land där högern representeras av Berluscuni och de öppet rasistiska separatisterna Lega Nord, är allt relativt.

Programmet var omdebatterat långt innan det sändes, och riskerade ett tag att aldrig bli av. Många politiker såg inte med blida ögon på programidén, som är starkt samhällskritisk och granskande, snäppet starkare än de program Adriano Celentano skrivit för italiensk tv tidigare år. Sen är en av programledarna och upphovsmännen till Vieni via con me, Roberto Saviano.
Som pennan bakom "Gomorra" lever han under dödshot och har inget att förlora på att ta upp ämnen som de flesta finner högst obekväma. Och varje avsnitt inleds med en monolog av Roberto, om något av de många ämnen som man egentligen inte vill tala om i Italien.

Om ni följer den här länken kommer ni till hans senaste inlägg, om soporna i Neapel och maffians big business: sophantering. Och ni kan se programmet (och andra program) live i streaming på Rai's hemsida.

Man kan såklart tycka vad man vill om detta program, men det visar på det fina med detta kontrasternas land, hur engagemang kan bo granne med glitter och fotbollsmatcher. Vieni via con me har slagit enorma tittarrekord och för ett ögonblick verkar italienarna intressera sig för Italien.

Resti o vieni via?
Blir du kvar eller går du din väg?

som ni kanske minns lade jag upp "vieni via con me" med paolo conte för några månader sedan, då det är en av mina favoriter när det gäller italiensk musik. numer vinjetten till programmet.*vieni via con me = följ med mig härifrån

2 kommentarer:

Johanna På Pickadollön sa...

Jag gillar detta program mycket. Sen bòr man ocksà ta saker med en nypa salt, media àr ju fòr att sàlja.

Sophanteringen pà Sicilien skòts ocksà av maffian som àr regel i Italien, men det àr inte alltid deras fel att systemet inte fungerar. I Palermo stàngde kommunen sin tipp, sen skyllde pà maffian och de bara sket i det.

PO sa...

Apropå TV i Italien .Eftersom jag gillar att se på cykeltävlingar så är det guld och gröna skogar. Nästan varje kväll finns det reportage att titta på.
Mina bekanta i Italien tittar mycket på program som Isola dei Famosi.Men det är inte så mycket annars i Sverige med Kungarna av Tylösand. Människan gillar ju att se andra göra bort sig och förfäras över detta.