måndag 15 mars 2010

italienare och TV

vi pratade om det här en dag på jobbet. om italienare och tv. om hur tv'n tagit sig en sådan självklar plats i italienska hem. radio och internet och tryckt media har inte en chans. det är det som är på tv som räknas och som är viktigt. och som existerar.

en av konsekvenserna är att tv'n alltid är närvarande i italienska hem. överlag är det svårt att vara i ett italienskt hem utan att en tv-apparat står och flimmrar någonstans. det var det vi pratade om. att i italienska hem står det nästan alltid en tv-apparat på. som bakgrund. hela dagen. att de flesta inte känner sig hemma om de inte slagit på tv'. jag som uppskattar tystnad eller radio kan bli galen. speciellt på min sambo som liksom av bara farten slår på tv'n när han kliver in genom dörren. men han är långt ifrån ensam. han är ungefär som alla andra italienare.

(onekligen har många svenska hem också tv'n på i tid och otid.
men nu bor jag ju här. så jag tar upp det här.)

jag tycker att radio och tidningar är otroligt underskattade i italien.
och att tv'n förorenar överallt.

8 kommentarer:

Morgaine le Fée sa...

Då tycker jag att det är bra att min svenske sambo inte bor i italien... för att han är så otroligt skärmberoende...

Freedomtravel sa...

Usch, jag skulle bli tokig! jag avskyr ljud i bakgrunden och tycker att det är väldigt jobbig att TV:n är på om man inte tittar på den... Tittar inte ofta på TV heller... Å andra sidan lite lätt beroende av datorn och Internet... ;)

MIN FLYTT TILL ITALIEN sa...

Ja, när jag bodde i Rom upptäckte jag samma sak. Överallt var det en tv på. Det var inte alltid någon tittade men på var den. Det förekommer säkert i svenska hem också men ännu inte i den utsträckningen. Dessutom blev dom oerhört imponerade när dom kom till mig och såg att jag hade fler än fem böcker, tidningar, cd och en radio som var på......Kul det där med olikheter. // Elvy

franco sa...

Tittarsiffror i Sverige.

Enligt MMS såg 7.921.000 tv-tittare minst tre minuter från vinter-OS från SVT. Det motsvarar 82 procent och en förklaring till den starka siffran kan vara att sändningarna gick mitt i prime-time, samt den nya tekniken.

– Åtta webbkanaler körde parallellt och vi har även satsat stort på sociala medier. Vi har kunnat sända ett komplett sportutbud med alla grenar, det har vi aldrig kunnat göra tidigare, säger programdirektör Jan Axelsson till Resumé.

När förra vinter-OS gick i Turin var motsvarande tittarsiffra 7.926.000 som såg minst tre minuter. Där blev det högre toppar i tittandet, vilket förklaras med att Sverige vann OS-guldet i ishockey den gången i en final som sågs av 3,5 miljoner. I Vancouver lockade herrarnas femmil flest tittare, 2,5 miljoner
Capito...!!!

FUN AND FEARLESS IN BARCELONA - Livet vid Medelhavet sa...

oj.. här i Spanien skulle jag nog säga att internet tagit över allt :-)

Kristoffer sa...

Det är likadant i Spanien. Har i princip aldrig varit hemma hos någon där TV:n inte står på. Jag kan i och för sig uppskatta det. Det ger mig en "Spanienkänsla" :)

MVH,
Kristoffer
Min reseblogg

gattosolitario sa...

Jag tycker inte om tv:n, och det är ofta av : ) Och jag blir så sur med mina föräldrar som har tv:n på hela tiden!

viktoria i norr sa...

Darling! Jag har en bild åt dig på min blogg - och hälsade Piteå från dig medan jag tog den. :)