tisdag 23 mars 2010

italiensk lokaltrafik - ett dilemma

åker man buss, betalar man för sig. väldigt svenskt och väldigt politiskt korrekt.rätt ska vara rätt.

men när bussen hoppar över, inte en (för det räknar man alltid in) avgång utan kanske tre fyra. eller när bussen istället för att följa tidtabellen kör tilllbaka till garaget. eller när det inte kommer någon buss alls. eller gud vet vad. då, just då, har man ingen lust att betala och stämpla biljetter, för det är inte längre någon service. nessun servizio pubblico. ibland är det snarare ett problem att åka lokalt, än en fördel (vilket det borde vara för miljön, trafiksituationen och komunen).

och många italienare struntar i biljetten. som ett plåster på såren för de gånger bussen inte dyker upp eller kommer för sent och orsakar problem. och det vet ju såklart lokalbuss-cheferna om.

men nu har florens lokaltrafik Ataf, bestämt sig för att bekämpa dessa portugiser (ja, för så kallas gratisåkarna folkmun) men kontrollanter som hoppar på av alla bussar och bötfäller alla utan biljett. man kan läsa i lokaltidningen att de slagit rekord i böter på sista tiden. för de letar portugiser dygnets alla timmar, och på alla linjer.

jag vet inte hur många gånger på sista tiden som en buss hoppar kanska tre avgångar, och sen hips vips dyker det upp en kontrollör. och då föds automatiskt frågan bland italienarna

är det bara de som åker buss som har en skyldighet gentemot bussen (i det här fallet att betala biljetten), eller har även lokalbussarna en skyldighet gentemot kunderna (i det här fallet att iallafall hålla tidtabellen någorlunda)?

och även om jag tycker att åker man buss så betalar man biljetten. ställs jag inför ett dilemma. när man kommer för sent till jobbet fastän man räknar in två bortglömda avgångar när man planerar? eller när man inte kommer till jobbet alls för att det är strejk? eller när bussavgångar uteblir helt? eller när man för stå som en makrill i burk för att bussen är överfull?

åker man buss, betalar man för sig. väldigt svenskt och väldigt politiskt korrekt.rätt ska vara rätt.
eller?

1 kommentar:

Alessandra sa...

Det där men hoppade avgångar känner jag igen så mycket. Jag är i Italien ett par veckor varje sommar och är man inte med någon som har bil så får man ta bussen till stranden. Man sitter där varje morgon och väntar på lotteriet. Blir det någon vinst blir det en buss eller en cappuccino?! Galet att det får gå till så!
Tack för en trevlig blogg :)