söndag 7 mars 2010

svenkar och matlagning - en förvånande vetskap

Efter tipset från mina läsare har jag sett några avsnitt av "landet brunsås". trevligt upplägg och mycket sevärt även om ämnena som tas upp egentligen förtjänat mer.
hursomhelt, något som gjorde mig väldigt häpen var att medelsvensken bara ägnar 15 minuter om dagen åt matlagning. det trodde jag inte, och kan inte påstå att jag upplevt heller.

Är det så illa?

I min släkt har matlagning alltid fått ta sin tid, och halvfabrikat användts i mycket liten utsträckning. micro-mat har jag extremt liten erfarenhet av. och min familj är en helt vanlig familj. så jag undrar om det verkligen kan vara sant att svensken står så lite vid spisen. blir det snabbmakaroner och falukorv alternativt färdig pyttipanna varje dag eller? jag har svårt att tro det.

för att knyta ämnet till italien, så blir väl ingen förvånad om jag säger att mat tar tid här. av främst två anledningar, man lagar väldigt ofta mat från grunden utan halvfabrikat. och man njuter av måltiden och då ingår liksom matlagningen i det. om man utan att ljuga kan säga att italienarna försummar frukosten, så kan man säga att de lägger stor vikt vid lunch och middag.

så, jag vet inte, om landet brunsås pratar strunt, eller om min familj som lagar riktig mat, som tar skälig tid, och sen sitter vid ett köksbord pch äter den och pratar och umgås, helt plötsligt blivit onormala.

14 kommentarer:

viktoria i norr sa...

Nej kära vän. jag skulle aldrig någonsin kalla din familj onormal. Ser fram emot nästa middag hemma hos din far i norr! :D

Freedomtravel sa...

Vi tycker också om att ägna lite tid åt maten (även om vi använder vissa halvfabrikat ibland), men vi hör många familjer där det verkligen inte får ta många minuter... Många vill inte ens koka potatis, eftersom man tycker att det tar för lång tid. Skönt att höra att det inte är samma stress i Italien!

Tina sa...

Tvåbarnspappan framför mig i Ica-kön i fredags köpte färdiga pannkakor till ungarna, ett paket korv och ett paket korvbröd till de vuxna. Det var väl fredagsmysigt? Och väldigt nära sanningen!

Själv vill jag inte leva så utan tar hellre den långa vägen. Klart det slinker ner en korv någongång men jag väljer hemlagat från grunden i de allra flesta fall!

Nathalie sa...

Nej jag tror inte de pratar helt strunt. De har ju gjort på något sätt för att komma fram till att genomsnittssvensken bara lägger 15 minuter på att laga mat per dag. Men de talar ju inte för alla. Jag känner inte alls igen det hemifrån och om det sen beror på om jag hade en pappa från ett helt annat land är inte helt säkert. Vi gillar helt enkelt mat i vår familj!

sophie sa...

oj. hur kan man vilja ge sina barn färdiga pannkakor?! det r ju enkelt och billigt att fixa själv, kräver ju knappast timmar vid spisen. att föredra att ge dem konserveringsmedel och gudvetvad istället för att ägna en halvtimme åt att laga dem middag är ju hemskt. det borde lagstiftas om hur mycket micromat barn får äta...

jag tror mycket ligger i att många svenskar ser mat som ett nödvändigt ont. hela grejjen kring snabbmakaroner liksom. att inte ha 10 min för att koka makaroner indikerar väl ganska bra hur viktig man tycker mat är. vilka prioriteringar man har.

sophie sa...

vad gör svenskarna med all denna tid de stjäl från matlagningen egentligen?

Odysseus sa...

Jag tror det stämmer väl det. Liknande erfarenheter som Tina har jag med. Samtidigt kan man säga att många lagar flera portioner på en gång och sedan fryser ner, vilket kan dra ner på "genomsnittiden". Jag har bra koll eftersom har tre barn och sköter i princip all handel och tillagning av maten hemma. Samtidigt är jag uppvuxen i Italien med en typisk italiensk mamma som uppfostrade oss att leta efter bra kvalitet. Men det är dåligt i svenska affärer med alla massa korvar av kött, färdiga rätter frusna eller i plastkorv. Men det finns bra med lokalproducerad åtminstone är i Göteborg. jag fruktar att med en sådan trend kan det bli allt svårare och dyrare att hitta färska råvaror. Om det kan vara till tröst kan jag vittna att i Finland är det mycket värre.

sophie sa...

men att göra storkok och frysa in, är sunt. och fortfarande hemlagad mat utan tillsatser, jag ser det som ett bra sätt att hushålla med pengar och resurser. jag bakar inte muffins o bullar osv och fryser in för att slippa köpa färdiga mellanmålsbullar här..du sparar pengar och äter sundare. och det gäller ju såklart även mat.

vad menar du med att det är värre i finland? ännu mindre tid vid spisen?

Odysseus sa...

Ja det är ganska ok enligt mig att frysa maten med tankte på tid och pengar, det jag menar är att beteendet drar ner på statistiken "tiden vid spisen".. inte bara att man köper färdiglagad.
I finska affärer ibland kan det vara svårt att hitta en köttbit som inte är "färdigtmarinerad" och på landet ser det mörkt ut i frågan om grönsaker och utländska råvaror.
I Sverige (stor och mellanstäder) finns större utbut tack vore svenskarnas positiva attityd mot "utländsk" mat samt att det finns en del invandrare.
Kul att du bakar själv i Italien. Där blir det svårt för mig när det finns så mycket "färdigbakat" i "pasticceria" :)_
I övrigt vet ajg att även vissa familjer i Italien använder mycket färdiglagat och jag fruktar att det kommer att bli vanligare även där.

Anonym sa...

Dessvärre är det sant och tänk också vilken brist på diverse näringsämnen svenska skolbarn har och dessutom klagar många barn på skolmaten här fastän det väl oftast är s.k. husmanskost i skolan....De är inte vana vid hemlagat...Många köper hem pizza var och varannan dag ../Ulla-Karin

sophie sa...

mm. jag tror dock inte att de flesta familjer gör storkok o på så vi drar ner tiden vid spisen..

vad gäller pasticcerie så äyer jag frukost all'italiana på bar och då blir det ju riktiga bakverk, fast di produzione propria del bar. jag bakar för att undvika att köpa alla dessa färdigmellanmål på mataffären.

att svenska skolbarn har brist på näringsämnen känns ju skumt. vi är ju ett i-land. men dock. dåliga matvanor är skadligt - och ofta får man med sig dem hemifrån. tyvärr...

Anonym sa...

ja detta med finland var ngt nytt! Själv har jag alltid tyckt tvärtom! Tycker de har mycket större utbud på färsk mat, kött, grönsaker, frukt och bröd mm mm än de svenska mataffärerna. Tänk så olika man kan uppfatta saker å ting! Men det är klart inget går upp emot Italien :)

Le

Odysseus sa...

Che colazioni, beata te! Vi kör med havregrynsgröt, lanthonung, blåbär och ohomogeneiserad mjölk. nyttigt, billigt och gott.

Anonym sa...

Mina kollegor på min förra arbetsplats (i Sverige) var chockerad att jag kokte min egen köttsoppa, bakade mitt eget bröd, malde färsen till köttfärsbiffarna, kokte sylten själv och gjorde min minestronesoppa utan pulver. Visst kan jag ta snabba lösningar - men mina barn säger alltid ifrån ifall jag serverar makaroner, kokta grönsaker och mamma scans köttbullar. - Mamma ska vi inte få riktig mat idag??
Jag sitter hellre en halvtimme mindre framför teven och äter riktig god hemlagad mat från grunden - än äter halvfabrikat som inte smakar gott.