onsdag 18 juni 2008

vem vill bli miljonär? (i sverige)

om jag tänker på en miljon.
så tänker jag på en miljon euro.

för en miljon svenska kronor är bara drygt hundratusen euro.
och vad får man för det?

knappt en bostad. man får tillexempel inte ens en ful etta i ett periferiområde utanför florens för hundratusen euro. man får inte någon egentlig höjdarbil heller. inte speciellt långt räcker hundratusen euro om man skulle gå loss på lyxshopping vad gäller kläder och smycken runt om i Rom,Milano och Florens tillexempel.

det räcker inte för att var lyx. knappt för att vara välbärgad ens en gång här i Italien.
punkt.

jag skulle känna mig rik med någon miljon euro på banken, inte med ett svenskt belopp med 6 nollor.

men nu vet ju inte jag hur det ligger till i Sverige. för onekligen finns det folk som är beredda att göra vad som helst i tv för en fjuttig svensk miljon. ( jag hänvisar till miljonärerna som går på kanal 5) en siffra som knappt förändrar ditt liv ändå.

eller är en miljon så himla mycket pengar i sverige? kan det göra ditt liv till lyx, bara etthundratusen euro? är lyx billigare i sverige?

är sverige normalt?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Un milione di corone non sono moltissimi soldi nemmeno qui, ma appunto come dici tu la vita é molto piú cara in Italia che in Svezia, quindi qui con 1.000.000 SEK ci compri una casa molto fuori cittá, o mezzo appartamento a Stoccolma! La Svezia é un posto discretamente economico dove vivere, almeno rispetto all'Italia !

Alessandro

cleo sa...

väldigt mycket är det väl inte,men vem skulle säga nej till detta???
Mna kan göra en väldigt fint resa eller köpa en hyfsat bra och ny garderob om man inte nödvändigtvist vill ha gucci eller något..
Men som Alessandro sa.livet är mycket dyrare i Italien... utom bröd och pasta;)

scarymary sa...

Om du inte måste ha supermärkeskläder kommer du ju långt på att köpa en snygg garderob+bmw. Vill du bo i en mindre stad i Sverige får du garderob+bmw+lägenhet för en miljon. I Stockholm får du självklart mycket mindre. Men jag vet vad du pratar om, som gärna skulle köpa en lägenhet i Rom, och inte vill jag köpa en tvåaom jag väl ska köpa en lägenhet. "Svenskt tänkande" får jag höra.

Anonym sa...

hej, jag tycker inte att en miljon kr är "futtiga". Det är få människor som har en miljon på banken, och att jobba ihop dem på ett vanligt jobb skulle ju ta flera år!
Vabbè, gillar din blogg starkt!
/henrik

sophie sa...

sophie: tack för era intressanta svar!

malin sa...

jag tycker absolut att en miljon är mycket pengar! allt är ju relativt men det är klart man får en bil för denna summa eller har jag missat något?!

sophie sa...

malin:
jo du får en bil. du kan få många bilar om du vill. jag ville mest poängtera att en miljon kronor inte är mycket pengar så fort du kommer utanför sverige.du kan väl få dig en schysst villaockså för en miljon i sverige om jag inte minns fel..

Hanni sa...

Visst är det så att en miljon låter mycket, men börjar man "räkna" på det, ja då försvinner pengarna oroväckande fort och insikten om att 1 miljon SEK inte är så mycket sjunker nog sakta in hos de flesta.

Trevlig blogg förresten.