fredag 31 oktober 2008

en dövstum

ett pardövstumma personer har överklagat en böter.
det blev bötfällda för att mannen som körde pratade i mobiltelefon. något mannen säger är helt omöjligt då han inte ens äger en mobil. vad ska en dövstum med en sådan till.
det roliga är att polisen som lämnadeut boten hävdar att de inte protesterade, eller sa emot.
nehe. kanske inte så lätt om man inte kan prata.

det känns som att vissa saker bara händer i italien.

6 kommentarer:

~ M A R L I I N A ~ sa...

Later ju som det vore taget ur en komisk film... Stackars kille!

Isa sa...

Oops! Nu låter du ju nästan snudd på, tycker jag, som en Aftonbladet-reporter om Italien...

Contravvenzioni-(böter) utdelarna ÄR ettrigt effektiva och hårt pressade, det är välkänt, och ngn enskild förväxling och orimlighet kan säkert uppkomma. Nga kommuner har t.o.m blivit beslagna med att ha fifflat med semaforerna för att öka på inkomsterna...

Allt detta är förstås högst förkastligt, men varje land tycks ha sina "specialiteter"-vårt eget inte undantaget!

"Det känns som att vissa saker bara händer i Sverige"

Pröva tanken! Utländska reportrar hos oss saknar nog inte material...

mia sa...

Stackars människor. Vad var det för idiot till polis!

sophie sa...

isa:
själklart har ju varje land sina egenheter.med tanke på att jag sitter här och skriver för svenskar tar jag upp dem.

Den där Manuela sa...

haha! vilken kommunikation :P .. och nej, du låter absolut inte som en Aftonbladet-reporter.

lime sa...

Låt mig upplysa er om några, för er, intressanta faktum... För det första: det heter inte "dövstum". Jag, som själv är döv, känner inte till någon enda person som både är döv OCH stum. Således kan man vända på steken och konstatera att det är fler som är stumma OCH hörande. Döva däremot har inga fel på talorganen.

För det andra: visst skulle "dövstumma" ha användning och nytta av mobiltelefoner. Så gott som alla döva (förutom hos gruppen äldre pensionärer och småbarn, som av förståeliga skäl inte riktigt anammat den "nya" tekniken) har och använder mobiltelefoner. Sen några år tillbaka kan man, som bekant, ringa videosamtal och det passar oss utmärkt. Då ett videosamtal ger möjlighet till visuell kontakt, kan man använda teckenspråk med varandra. Sen ännu tidigare har man kunnat skicka textmeddelanden (SMS) till varandra med mobiltelefonerna. Den funktionen var döva tidigt på att utnyttja till att kommunicera mobilt med varandra.

För det tredje: mycket få döva är analfabeter och oförmögna att kommunicera med hörande medmänniskor, speciellt förvånande att detta skulle utspela sig i just Italien... Efter flera resor dit och genom mina italienska bekanta, kan jag intyga att italienare är väldigt lätta att både göra sig förstådd med och att förstå, genom kroppspråk och mimik. Till det hör saken att den italienska undervisningen för döva elever bygger på oralism (att lära sig tala och avläsa läpparna).