torsdag 9 oktober 2008

Patente a punti e non solo..

i Italien har man körkort med poäng. du startar med tjugo och kan tappa dem undan undan om du gör saker som man inte ska, köra utan bilbälte, köra för fort och parkera galet.

nu till saken, ett av partierna som tog plats i regeringen och som är uttalat väldigt fientligt inställd till invandring. har lagt fram ett lagförslag som lyder:

Permesso di soggiorno a punti.

översättning: uppehållstillstånd med poäng. samma system som med körkortet alltså. den som gör dumma saker tappar sina poäng och när de tar slut skickas man hem.

rent spontant undrar jag hur de kommer upp med vissa idéer?

italiensk artikel här

6 kommentarer:

Sara sa...

Och rent spontant tycker jag att det är sorgligt att sådana här förslag behandlas seriöst i en regering.

Nina sa...

Hm. Som golfhandikapp ungefär? Han Berlusconi är påhittig han...

Vad tycker du om serierna Bläckfisken och Kommissarie Montalbano förresten? Jag har inte riktigt lusläst din blogg ännu men det verkar finnas mycket bra info här om livet i Italien. Det är så kul att läsa bloggar som skrivs av utlandssvenskar, jag har ju själv varit en... men jag måste säga att jag trivs rätt så bra i gamla hederliga Sverige nu. Jag kommer att bli kvar här ett tag, tror jag.

Cornelia sa...

Jag tycker det är intressant att läsa om hur du upplever att bo i Italien, jag vill själv flytta dit. Och nu läser jag din blogg så ofta jag kan!

Isa sa...

En sådan 'nedräknings-policy'har säkert sina plus. Personen blir varnad i tid med klart TYDLIGA regler och kan ställa om sig. Inte så som lätt sker vid kid-uppfostran. Gör du det här en gång till, då ska du få se på... Och sen händer absolut INGET!

"Permesso di soggiorno a punti." Tja! Situationen ÄR dramatisk, inte minst för den mkt stora mängden av 'vanliga' rumäner , som lever och arbetar i Italien, jätteduktiga, jätteärliga. De är fullständigt urtrötta på det brotts-relaterade främlingshat, som spiller över även på dem ( och allra andra reko invandrare).
Det pågår just nu med små TV-spots en kampanj för att korrigera Rumäniens image, men faktum kvarstår att procent krim. invandrare ÄR högre därifrån, och särskilt bland den senaste tidens växande skara av illegala, utblottade romer. Men tro nu inte för ett ögonblick att 'romeni' el. 'rumeni' (=rumäner) och rom skulle vara släkt eller på ngt sätt samma ord, även om merparten av de senare har bott just i 'Romania'! För att förhindra 'confusione' skulle termen zingari=zigenare vara att föredra...

Allt så mkt mer komplicerat än kan synas fr P-korrekt svensk horisont...

Sara sa...

Fast min invändning handlar nog om att behandla människor annorlunda, beroende på var man kommer ifrån. En lag som enbart gäller invandrare är ju inte särskilt jämställd?

Anonym sa...

Lasciamo stare, i politici italiano sono piú dannosi di una epidemia di peste.

Alessandro