måndag 6 april 2009

...

Det sitter en vithårig kvinna framför en stor svart mikrofon med den statliga televisionen logo. bakom henne ser man rasmassor. stenar och bitar från hus som stått under den italienska solen sedan medeltiden. allt i en hög på marken. damm och förödelse och människor som förlorat allt.

Hon kisar mot reportern som böjer sig ner mot henne där hon sitter. Hennes ansikte blir till rynkor. Små små tårar rinner nerför hennes smala kinder. Jag har förlorat mitt hem och mitt barnbarn. jag har ingenting kvar. sen kniper hon igen sin torra mun och helt tyst bryter hon ihop.

*

Ett litet samhälle som fått rasmassor av närliggande klippor över sig. På den lilla landsortskyrkan, på vårdcentralen och rakt över kyrkogården. På en fotbollsplan har man börjat ställa upp träkistor invid ambulanserna och det orangeklädda räddningsarbetarna. Det är alldeles tyst. Tvkameran sveper över samhället. det ser ut som en krigszon. man kan inte annat än tänka på död. Nyhetsankaret i studion säger bara. de har inga tårar kvar.

På en av de husväggar som fortfarande står intakt sitter ett litet manifest. Det står att tisdag den 7:e april ska det hållas en kurs i samhället om hur man går till väga vid en jordbävning. Men tidigt på måndag morgon den 6;e april strax innan klockan fyra, innan solen gått upp och medan folk sov trygga i sina sängar, kom jordbävningen.

5 kommentarer:

lurigopalia sa...

Stackars alla drabbade. Jag rördes av den gamla tanten, hon skulle inte behövt uppleva detta tycker man. Sedan läser man om geologen som varnade för detta men tystades av bla. borgmästaren. Undrar om de som tystade honom känner de minsta lilla skuld.?

Minghetti sa...

När jag bodde i Japan upplevde jag jordbävningar av skilda styrkor. Den värsta låg på 5,2 på richterskalan, vilket är mycket mildare en den som nu inträffade i Italien. Jag minns fortfarande skräcken under de stackars få sekunder då världen vänds upp och ner...

Anonym sa...

Vad fint beskrivet.

sophie sa...

Lurigopalia: jadu. man kan ju undra. berlusconi har redan börjat säga att tidningarna är fulla av lögner (läs: artiklar som påstår att det hade gått att undvika en tragedi i den här storleken)..

Minghetti: Jag kan inte påstå att jag upplevt en jordbävning. då och då känner man av att jorden rör sig (inte i det här fallet) men sedan jag bor här har florens inte haft några egentliga jorbävningar.

Anonym: Tack.

Isa sa...

«Non si possono fare previsioni sui terremoti, ma le case in Italia sono costruite male».
Jordbävningar kan inte förutses, men husen i Italien är konstruerade på ett dåligt sätt.

Detta är med största sannolikhet det enda som verkligen kan fastslås. Varning, om ni ev mest läser svensk afton-press ! Första argumentet är så oerhört mer komplicerat än som förespeglas på ex.typ Facebook!. Skulle de ha "evakuerat en hel region, 300 tusen pers, på obestämd tid? ",som Berl. undrade retoriskt.
Anti-sismisk byggteknik à la Japan, däremot, skulle rädda mkt, kostsamt men en vinst i längden. Otroligt, det hyperfina, nya sjukhuset ( har en släkting läkare där!) sackade ihop all armerad betong till trots!