onsdag 15 april 2009

en droppe i havet

jag delar och sorterar flaskor. platsen där jag samlar ihop dem vittnar egentligen bara om vin, vin och vin och cocacola, sedan vi ordnade med filter som kör kranvattnet fint som på flaska, har vi drastiskt dragit ner på plastflaskor.

jag lägger allt papper, alla tidningar och alla kartonger i en vit pappkasse från ikea.

jag sparar alla små små plastpåsar som man får i alla pyttebutiker och på marknader och i apotek för de passar precis för den lilla sopkorgen på toaletten.

vi har rejäla och praktiska och slitstarka tygpåsar när vi handlar mat.

men det som skiljer mig mest från italienarna är att jag aldrig slänger skräp på marken eller ut genom bilrutan. jag letar febrilt efter sopkorgar, eller lägger kvitton, bussbiljetter och småskräp i innerfickan på handväskan tills jag stöter på någon.

så släpar jag min samling raccolta differenziata, papper, plast och glas, till den lilla piazzan där de står uppradade med olikfärgade lock fyra stycken soptunnor. jag möts av en överfylld blå tunna, den som är avsedd för osorterade sopor. på marken ligger kartonger, vinflaskor, presenpapper och en trasig stol.

ska det vara så svårt att slänga kartongerna i rätt tunna? eller i en tunna överhuvudtaget? och glasflaskor i tusen glänsade och vassa bitar på marken istället för i igloon två steg till höger, vem tjänar på det? och varför vill inte italienarna förstå att osorterade sopor, indifferenziati, inte betyder det man struntar i att sortera, eller inte orkar sortera, utan det som blir kvar när man sorterat resten?

mitt kors att bära jag är uppvuxen med en grundläggande miljömedvetenhet.

jag ser uppgivet på soporna som ligger på marken och kan inte med gott samvete lämna dem på det viset och böjer mig ner för att flytta kartongerna o presentpappret i rätt tunna, slänger ner trasiga och hela glasflaskor i igloon. sen går jag hem och tvättar händerna med disinfektionsmedel. att vara miljömedveten i italien är att vara som en droppe i havet.

3 kommentarer:

lurigopalia sa...

Vi hadde samma problem här. Men nu har de infört personliga tunnor med kod. och är det felsorterat så får man böter.Men först en varning och så lämnar de soporna så får man sortera om dem. Alla stationer är borta och därmed allt skräp runt dem. varje familj får ställa ut sina sopor vid vägen måndagar tex då är det papper o kartong och umido,organiskt avfall.flerfamiljhus har gemensamt ansvar det funkar bra nu.

Isa sa...

Jag håller fullständigt med dig, men är på samma gång helt imponerad av själva sopservicen som staden här tillhandahåller, rätt dyrt men ändå.
Vi fick små byttor för organiskt avfall och gratis påsar,liknar plast men är slags biodegradabilt risämne. Tusen ggr bättre än de bruna papperspåsar jag skulle använda i SV.och här med frekvent tömning! Ingen sådan obeskrivlig stank.
Men vad händer ALLTID ? Jo, folk kastar i spec.tunnorna dessa sina miljösmarta påsar, instoppade i vanl. plastpåsar . Hur dum får man vara? Jag har ännu inte nått din gräns, men snart är jag där med huvudet före i tunnan och plockar plast...

Men å andra sidan, italienarna HAR BÖRJAT.. Vad jag har sett i mina dagar! Tomma ölflaskor langade ut gm tågfönster o dy.
Allt har faktiskt blivit så väldigt mkt bättre , tro't om du kan! Och samtidigt tycks kära SV gå i motsatt riktning, fimpar och allsköns skräp, så otänkbart en gång i Utopia ..

Anonym sa...

Är det verkligen så illa i Italien? Eller är det olika mellan oilka ställen?

/Lisa