söndag 5 juli 2009

illegala invandrare och äldreomsorgen

nu har det blivit lag av förslaget, pacchetto sicurezza, som Berlusconis högerregering lagt fram. en av de stora huvudfrågorna, handlar om att göra det olagligt att uppehålla sig i italien utan tillstånd.

Om man utan uppehållstillstånd befinner sig i italien, dvs clandestinamente, bryter man mot lagen, får böta upp till 10tusen(!) euro och slängs ut ur landet. det mest aktuella problemet blir, kanske lite oväntat för de icke-insatta, äldreomsorgen. om ni undrar varför är förklaringen mycket enkel, de italienska familjerna har i de flesta fall invandrare, utan uppehållstillstånd, som tar hand om de äldre i hemmen. ofta handlar det om sydamerikanska och filippinska kvinnor, som kallas för le badanti. den svenska äldreomsorgen finns inte här och det har blivit den enklaste och ekonomisk mest fördelaktiga lösningen för familjer som inte själva kan ta hand om sina äldre dygnet runt. med den nya lagen riskerar alltså den egenhändigt skapade äldreomsorgen att falla i bitar. och det handlar om miljarder (!) euro om den italienska staten skulle skapa ett 'lagligt' alternativ.

så, vad ska det nu bli av alla gamla italienare när barnen jobbar och barnbarnen är i skolan, och le badanti blivit olagliga?

det kan man ju fråga sig om rasist-, förlåt separatist, partiet Lega-Nord hade i åtanke när de drev igenom sina idéer. att anse att invandring är negativt och enbart skadligt kan ge tunnelseende. även dessa politiker har mor och farföräldrar, fastrar och farbröder och kanske föräldrar, som är helt beroende av denna illegala arbetskraft som håller italien fungerande. men det kom i skymundan. invandrare är ett hot, och i säkerhetspaketet så var det en av huvudidéerna att vissa invandrare ska bli olagliga, som om det inte räckte med deras misär som driver dem hit. endast efteråt örjar man reflektera över konsekvenserna av en sådan lag.

(fotografi från :www.walterlocascio.it)

ps. missa förresten inte inlägget jag skrev om de italienska gamlingarna, här. ds.

7 kommentarer:

Anonym sa...

E tu ci continui a vivere in quel posto razzista... "le badanti" sono per la maggior parte dell'Europa dell'est (Ucraina in particolare), mentre filippini e sudamericani in genere lavorano come domestici. Per i politici, loro sono al di sopra delle legge come sai : )

Alessandro

sophie sa...

alessandro: eh gia..per qualche motivo ci sto ancora in italia, forse perché ci trovo delle cose positive? =)

magari le badanti in diversi regioni hanno diversi origini..qua in toscana so che tanti tanti tanti sono sudamericani..sempre extracomnitari sono, e sempre peggio vanno le cose..

(grazie per tutti commenti sul mio blog!)

Anonym sa...

Figurati, io lo so benissimo che ci trovi cose buone in Italia, in quanto ce ne sono. Cosi come ce ne sono di cattive qui in Svezia (come ho scritto anche in passato). Ma una ragazza che sembra intelligente come te secondo me spreca tante possibili occasioni in un paese come quello che l'Italia sta diventando. Figurati se non spero che tu possa vivere bene in Italia, io sono troppo schifato.

Ale

Anonym sa...

Jag har funderat mycket på det här också...men le badanti som tar hand om släkten till politker får säkert stanna på något undangömd sätt..
Italien har väldigt många vackra saker och jag skulle gärna bo där.
mitt andra land (Algeriet) älskar jag också frutansvärd mycket fast allt krig,religösa fanatiker och fattigdom.....älskar man en land så gör man detta oavsett!
Och i Sverige finns också mycket skit. baci Cleo

Johanna Siljehagen sa...

Italien tar in över 100.000 immigranter varje år. Någonstans måste gränsen sättas...däremot kan det vara ett bra alternativ att göra som Spanien: om du hittar jobb får du stanna. Titta på Sverige hur det har blivit...tragiskt exempel på att ett land inte kan rädda hela världen.
Dock vi som är europeiska medborgare behöver inte ha uppehållstillstånd. Viktigt att veta eftersom all myndighetspersonla inte vet det och lägger det som ett krav.

Anonym sa...

Sen är det ju så att det som gäller i Napoli inte alltid nödvändigt vis gäller i Genova,officellt ja me.....cleo

~ M A R L I I N A ~ sa...

Italien har haft sa otroligt mycket problem med den illegala invandringen och jag forstar att de vill satta en grans, aven om det later lite hart.

Precis som Johanna sager sa tycker jag att den den som har jobb eller far jobb i landet ska ansoka om ett visum for att fa stanna. Min pojkvans mormor har en kvinna boende hos sig som i mina ogon jobbar som nagon typ av "aupair"; hon bor inneboende hos mormodern och fixar mat och sant till henne, precis som en aupair tar hand om barnen. Ideen ar smart faktiskt aven om jag hoppas att jag sjalv en dag ska slippa sitta dar helt ensam med en utlansk kvinna i mitt hus....