måndag 23 november 2009

det bekväma bilfolket

jag kan känna ibland, att en dålig sida hos italienarna är deras bekvämlighet. det är ett folk som egentligen aldrig borde ha lärt känna bilen. för i ett pytte land med pytte gator ska det köras bil överallt. man ser knappt husfasaderna längre, bara parkerade bilar. små bilar till mammor, familjebilar till pappor, skrotfärdiga bilar till de fattiga och monsterbilar till rika. och sen när man stänger historiska stadsdelar för biltrafik då blir det ett jäkla liv för att man måste parkera och gå en bit, man kan inte bara köra hela vägen dit man ska, parkera med varningsblinkers på trappan eller framför ingången och springa in. man vill att städerna ska bli mer promenad och folkvänliga med mindre avgaser och tomma trottoarer man till fots kommer fram på så att man kan uppleva det vackra med de italienska städerna. men vad tjänar det till när italienarna allra helst vill kunna köra bil överallt?

5 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jo (än så länge) är nog svenskarna faktiskt hyfstat accepterande inför tanken att promenera några kvarter, vilket ju är positivt både för miljön och fokhälsan. Jag minns hur chockad jag var när jag bodde på Island och människor tog bilen om de skulle hälsa på vänner som bodde 300 meter bort... Kanske är italiernarna likadana...?

My Ragnarsson sa...

Ville bara skriva att jag tycker att din blogg är mycket intressant och att jag nu börjar känna igen mig eller förstå vad du menar i det du skriver. Jag har bara varit i Italien sedan den 16 oktober, jag jobbar som au pair i en familj lite utanför Verona i en stad som heter Pescantina och ska jobba här i ca. ett år. Tack för en mycket intressant blogg, jag lär mig en massa bra saker om Italien / My Ragnarsson.

nathalie sa...

En tanke jag fick när jag läste det här inlägget även om det inte har med saken att göra (intressant inlägg som vanligt!). Jag har fått för mig att italienarna överlag är smalare än svenskar men hur kommer det sig om de kör så mycket bil och går så lite? Jag undrar verkligen!

Johanna Siljehagen sa...

På Sicilien syns mer Jeep/SUV-modeller av alla dess märken, rika köper lyxmodeller och medel Kia m.m. Gatorna är så trånga att ibland behöver man hjälp av de som hänger på gatan som viftar en förbi. När jag ska gå någonstans, så tvångskjutsar de mig. Bäst att hoppa in för husfredens skull.:=P

Odysseus sa...

Oj vad sant! Tyvärr har man helt glömt bort hur skönt det kan vara att promenera i ren luft och stilla städer.
Jag vet att i vissa städer programerar man bilfria söndagar (vintertid) för att motverka föroreningari luften och det var helt fantastisk.
Många stadskärnor är iaf bilfria i Italien och det är trevligt att promenera där.