onsdag 18 november 2009

italien och aborter


det är ingen hemlighet att den katolska kyrkan inte ser med blida ögon på aborter, och att italien präglas av den kulturen. men att inse att (unga) kvinnor i italien 2009 fortfarande inte har rätt att bestämma över sin egen kropp, och att olagliga aborter av olika slag är ett utbrett fenomen gör att jag faktiskt blir upprörd.

häromkvällen kunde man bland annat se ett reportage som visade hur unga kvinnor skaffar läkemedel för att abortera hemma, olagligt. köper receptbelagda mediciner av knarklangare och riskerar livet för att bli av med ett oönska foster. varför? för att det fortfarande är tabu och inte alldeles enkelt med lagliga aborter i italien.

jag tycker att det verkligen är fruktansvärt när la cultura della vita, får radikala konsekvenser för det kvinnor som inte vill avstå från sex, men som inte vill ha barn. (och hand i hand med abortproblemet finns problematiken kring preventivmedel, men det tar vi en annan gång)

9 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Och på Malta är skilsmässa förbjudet! Idag, år 2009...

Johanna Siljehagen sa...

Debatter pågår. Såg en riktigt rivig debatt bara några dagar sedan. Det kan skilja sig från område. I Ragusa, där jag bor, finns en abortklinik. Men sju mil härifrån är det otänkbart. Dock börjar saker förändras...sakta. Kyrkan har för stor makt, de borde inte få ha åsikter om detta. De sätter motsatta regler där behovet är störst åt andra hållet. Som predikan i Afrikanska länder att inte använda kondom, där Aids är ett stort problem.

Johanna sa...

Ett problem är också att läkare, gynekologer och barnmorskor som är abortmotståndare har rätt att vara "obiettori di coscienza" - alltså att de har rätt att neka att utföra en abort eller att på något sätt agera för en abort.
En fd kollega till mig som hade valt att genomgå en sen abort på grund av ett missbildat foster, fick vänta på igångsättande medicin i flera timmar därför att alla läkarna och sjuksköterskorna på kvällsskiftet på sjukhuset var abortmotståndare... så då fick hon snällt vänta till morgonen därpå för att få medicinen..

Anonym sa...

Jag önskar verkligen att vissa av världens ledare och "religiösa ledare" någon gång skulle ta och inse att det är kvinnan själv och endast hon som skall bestämma i denna fråga. Så länge vi har ett samhälle där en stat har rätt att förbjuda en kvinna att avbryta en graviditet och på det sättet bestämma över hennes kropp kommer vi aldrig att få ett jämnställt samhälle.
Irland, Polen och Malta är exempel på några länder i dagens Europa där detta är en verkligenhet för kvinnor.

Sophie, hur är lagen i Italien gällande abort? Har för mig att det är fri abort upp till 11:e veckan? Vilken är åldersgränsen för att få göra abort?

Angående preventivmedel, i Bologna fanns det kondommaskiner i nästan varje hörn, i alla fall i själva stadskärnan. Dock är Bologna en ganska liberal stad... Hur funkar det med till exempel dagen efter piller osv? Skriv gärna om det!

//Ema

Anonym sa...

Ja, det är verkligen upprörande att det skall vara så här när vi snart skriver 2010. Jag gjorde LAGLIG abort här hemma 1971!!

Ja, det är helt klart att kyrkan har för stor makt och hela Italien lider av att Vatikanenstaten ligger i Rom. På gott och ont kanske man skall säga.

// Elvy (snart 62)

Odysseus sa...

Hej!
Jag tycker man borde ha respekt för dem som inte tycker likadant. I Italien anser många människor att abort är lika med mord (det gör jag med).
Det kanske inte är kyrkan som har makt utan människor som inte vill ta livet av ett barn.. för att det är mycket svårt att bevisa att ett foster inte är en levande varelse.
Är det så svårt att tänka i sådana banor?
Abortmotståndarna finns även i de "demokratiska" Sverige men har inte samma rättigheter.
I Sverige ha man svårt att bli sjukskötare/ska om man inte utför själv en abort, vilket är att trampa över barnets liv och sköterskan rättigheter att vilja bli en som ska rädda andras liv.
I övrigt fint och intressant blogg. Jag kommer att följa den.

sophie sa...

odysseus:

intressant att du är abortmotståndare.tack för din kommentar!

jag ser (svagt)logiken i att se abort som mord - men jag tycker som kvinna, att en kvinnas rättigheter gå före ett ofött barns. abortmotståndare finns såklart utanför italien o alla är inte katoliker. i italien ligger dock den stora makten för abortmotståndarna i just kyrkan.

sen, men här vet jag att jag är väldigt radikal, undrar jag varför det så ofta är män som går i spetsen för abortmotståndsrörelser. jag finner det tillochmed provocerande, för en abort är enligt min åsikt främst ngt som berör den specifika kvinnan som väljer att genomföra den. både på ett psykiskt och emotivt plan, och fysiskt. jag tycker inte att en man som inte kan sätta sig in vad en gravidetet eller moderskap, är eller de specifika konsekvenserna kvinnan går till mötes, har ngn rättighet att dömma.

jag tycker att abortmotsånd ofta är att köra över verkliga kvinnors rättigheter. rättigheterna till deras kroppat och deras liv.

Odysseus sa...

Jag vill inte moralisera eller diskutera om abort är mord. Det är iaf ta livet av ett varelse och det borde varje människa gå med på.
Jag vet att det är ofta omöjligt att diskutera kring detta om man har bestämda åsikter då debatten blir fort infekterad...
Det jag menar med min kommentar är att jag ser som en demokratisk beslut och principiellt rätt att sjuksöterskor och läkare i Italien har möjligheten av att avstå sådana ingrepp.
I det "demokratiska" Sverige har motsvarande personal inte alls samma rättighet vilket jag ser som en brist.
Det är inte fråga om att man inte klarar av att dra en tand, för att ett foster är inte en tand och man borde åtminstone ha respekt för dem som inte vill göra det (man behöver inte vara kristen för att tycka så!).
Vill en kvinna göra abort är detta möjligt och lagligt i Italien, men ingen får kräva att en skötare/ska ska utföra det som denne tycker är mord! Jag ser inget konsigt med det utan jag tycker är helt rätt.

Vad gäller resten, tror jag att män som kvinnor har samma rätt att uttrycka sina åsikter om abort.

annipanni sa...

Bra argument från båda håll, men jag får nog hålla med Odysseus. Och tillägga att pappan också borde få ha en del detta? Även om det är kvinnan som föder barnet, så är det ju även pappans gener, lika mycket. Han har varit med och skapat det, och han kanske känner en oerhörd förlust över tanken att aldrig få träffa sin son/dotter.

Och en kvinna ska ha rätt att bestämma över sin kropp, men barnet i magen är ju sin egna kropp. Även om den lever i symbios med mamman.