lördag 28 november 2009

invandrare och politiker

när italienska politiker vågar sig på att offentligt föreslå att a-kassan för invandrare borde vara lägre än den för italienare. hur långt har det egentligen gått i vissa politiska läger? vilket samhälle speglar dom egentligen?

tack och lov finns det andra politiker som reagerar. och jag hoppas att italienarna också gör det. annars börjar det lukta europam fascism och nazism innan andra världkriget.

12 kommentarer:

Johanna Siljehagen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johanna Siljehagen sa...

Sverige ville ändra sina regler för att slippa betala A-Kassa för öst-europeer när de fick sina EU-ansökningar godkända. Vill bara snällt säga att jag är rätt så trött på rasism-inlägg på italienbloggarna. SD växer så det knakar "hemma" och det är nog inte invandrare som vill rösta på dem.

sophie sa...

johanna:
jag har inte uttalat mig om sverige. och läser inga italienbloggar. men är det ngt som inte bör mörkas så är det just sådana här tendenser. oavsett land.

Johanna Siljehagen sa...

Det tråkiga är att man stöter på rätt så få positiva inlägg om Italien. Vi har ändå valt att bo här. Klart saker som dessa ska tas upp, men det finns mycket positivt i Italien också som bör lyftas upp. Inte bara äta och natur.

Läser vissa italienbloggar för det är intressant att se hur andra har det. Se saker ur andras synvinkel, som inte är ens egen. Annars kan man bli rätt så enkelspårig.

Bara en tanke...

Maria sa...

Intressant, men i mitt tycke är det långt ifrån det värsta jag har hört. Det nya projektet White Christmas är vidrigt men uttalandena om vissa andra folkgrupper är ännu värre.

Och givetvis finns det bra grejer med Italien. Det vet vi alla som bor/har bott där. Skillnaden är väl att de positiva sakerna kan vara negativa för andra?

Anonym sa...

Hej alla, jag är 62 år och bor i Göteborg, jag flyttar till Italien nästa sommar. Jag kommer att arbeta som konsult för ett svenskt företag tills jag pensionerar mig när jag är 65. Jag är väl medveten om vad som skulle kunna vara annorlunda i både Italien och Sverige och det tror jag är det allra viktigaste. ATT VARA MEDVETEN - är vi det har vi också möjliget att pusha för det som är bra och kämpa emot (på laglig väg) det som är mindre bra. Vissa saker kan man kanske också bara strunta i. Önskar er alla en trevlig 1:a advent.
// Elvy

Elvy sa...

Om någon finner intresse och vill kolla hur det går för mig så bloggar jag om min flytt på res.se.

sophie sa...

jag kan bara tala för mig själv, men efter drygt sju år i italien tror jag mig ha funnit en balans.

i början som nyinflyttad var allting med italien bra, nytt , exotiskt och intressant (negativa sidor inräknade) med tiden både genom att bo här och studera här har min syn mognat. när jag skriver negativa saker om italien gör jag dt med en viss medvetenhet och inte för att kasta skit eller dåligt ljus över mitt nya hemland, helt enkelt är jag lika objektiv vad gäller italien som vad gäller sverige. att våga se och uppmärksamma de negativa sakerna i italien när man valt att bo här, tycker jag bevisar att man kommit ur förälskelsebubblan man automatiskt ramlar i som nyiflyttad.

sen är det självklart att man måste väga sina ord,och vara medveten om att alla länder har sina baksidor, men jag kan inte relatera allt jag skriver om italien till exempelvis sverige för jag jag en för dålig insyn i vad som försigår i sverige vid det här laget.

självklart bör man läsa olika personers åsikter för att få en så vid bild som möjligt om verkligheten, men överlag föredrar jag att läsa om vad italienare tycker och tänker om italien, snarare är relativt nyinflyttade svenskar, mig själv inräknad.

precis som elvy skriver, det viktigaste är att vara medveten. och det har italienare kanske inte alltid lätt för att vara, så tillåt mig iallafall lyfta upp aspekter som i italien knappt röner nyhetsvärde, fastän det är argument som borde skapa uppror.dessutom förutsätter jag att de som följer mn blogg ser skillnaden när en som bor i italien kritisera och när exempelvis svensk mainstream media gör det.

tack alla ni för att ni läser min blogg och tar er tid att kommentera.

Nicole sa...

Ett intressant, och dramatiskt, inlägg i debatten kan P1 Konflikt från 28/11 bidra med. http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=1300

Anonym sa...

Jag håller med Johanna. Jag tycker oxå om att läsa bloggar om Italien men den här bloggen måste jag tyvärr säga har ofta en negativ klang mot Italien. Och det är tråkigt att läsa. Varför vill man så gärna ta upp allt negativt som händer? Jag har bott i Italien sammanlagt 15 år och fullkomligen älskar detta land! Å vore jag inte så Italienfrälst så skulle jag flytta härifrån! Det låter lite tråkigt som sagt att tala så mycket negativt om ett främmande land som man ändå valt att bo i...Får liksom inte ihop det...

Leena

Lina sa...

Det är helt otroligt vad olika åsikter människor kan ha, för jag upplever verkligen INTE den här bloggen som negativ på något sätt. Men det är å andra sidan inte första gången det går att läsa "negativa kommentarer" från åtminste en av dessa personer som är kritisk till just din blogg. Det kanske säger en hel del ...

Nåväl, kör ditt race, Sophie! De flesta verkar förstå dig och din blogg, och själv upplever jag din blogg som både underhållande, trevlig och positiv.

Kramar

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar