tisdag 3 november 2009

kan man förbjuda krucifix i italienska skolor?

jag tycker inte att man bör göra det. men det tycker visst europadomstolen. ni kan räkna med rabalder. inte från min sida. men möjligtvis från vatikanen och miljontals katoliker.

9 kommentarer:

Johanna Siljehagen sa...

Jag tror EU-domstolen tar bara lättast väg ut. Orka med mer religiös protest...:=P

Stina sa...

Vill bara kika in och säga GRATTIS till jobbet!!!! Woohooow.
Vet inte om du fått mitt brev ännu…men jag skickade det innan jag såg ditt superjobb, so u can skip those pages about being unemployed. hihi. You rock! E så impad och stolt över min brevis. *smack*

sophie sa...

johanna:

jadu..italien retar upp hela europa om inte för det ena så för det andra.. ;)

stina:

brevet kom igår, mitt i regnet. men charmen med riktiga brev är ju just att allt stannar lite i tiden. tack iaf..kramkraaaam (jag ska pillra ihop ett brev till dig nu )

alessandro sa...

En krucifix borde aldrig vara i en skola, aldrig i livet!

italiadabere.blogg.se sa...

vad intressant att du tycker så! kan du inte förklara lite mera varför?

sophie sa...

jag tycker inte att det finns något rimligt skäl att ta bort krucifixen. det r ju inte så att den korsfäste jesus predikar för den som inte är katoliker direkt. och jag tycker att det hör till den italienska kulturen. jag ser inte var provokationen ligger, varför man i ett katolsk land blir uuprörd som icke-katolik över ett krucifix. mend etr ju bara min åsikt, som inflyttad och icke-katolik.

alessandro sa...

Eftersom Sofie, Italien är INTE ett katolskt land, men fortfarande en republik när alla borde ha samma rätter. Jag förstår att Italien ser ut som ett land när religionen "rules" om allt, men man måsta bekämpa mot det, det är en republik.

Och en krucifix i skolan är absolut inte en del av italienska kultur. Mussolini bestämde det, vi kan gå över det kanske efter nästan 100 år.

Och en symbol av en religion borde aldrig vara på en skola. Staten har inte religion, Staten måste vara dets samma för alla.

Anonym sa...

Om man tar bort krucifix borde man också förbjuda att elever eller anställda har religiösa attribut och symboler på sig i skolan t.ex. slöja eller kors. Annars blir det inte logiskt. Namn på skolor borde också vara opartiska och inte anspela på grekiska gudar, kristna apostlar, helgon eller annat som kan uppfattas som kränkande. Personer med kristna, judiska, muslimska namn borde inte kallas vid sina dopnamn under skoltid så det inte kan väcka anstöt bland andra med annan tro eller ateister. Jag går inte i kyrkan men tycker det blir absurt. De som varit i andra land med icke kristen tro - denna extrema anpassningsdiskussion kommer aldrig(?) upp på dagordningen i andra kulturer.

sophie sa...

anonym:

det är lite det jag menar..var slutar det här någonstans? kan man verkligen göra ett land helt asettico vad gäller åsikter? jag tycker inte att man nödvändigtvis behöver se krucifixet som något religiöst, se det som en del av det italienska kulturarvet på samma sätt som kyrkor. ingenting du behöver ta aktiv del i.