söndag 30 september 2007

italien är inte bara lyx, rödvin, espresso och pasta

Italien pratar man om när man pratar om designerkläder, solglasögonoch dyra sportbilar. när man diskuterar ligafotboll eller lyxiga medelhavsstränder. eviga städer som Rom och konst och ränessans i Florens. Da Vinci, Dante, Machiavelli och Botticelli. när man pratar god mat, pizza pasta och viner, tiramisu, pannacotta och espresso.

det pratas så gärna om italien världens alla hörn.

men varför skrapar man aldrig under ytan, under ytan på det vanliga och vardagliga i Italien? varför nämner ingen alla trailerparks och plåtskjuls-städer som växer kring alla italiens metropoler överfyllda med människor utan framtid? varför kan man läsa i vilken tidning som helst om gatubarnen i sydamerika, medan gatubarnen som lever i avloppstunnlar under Rom och Neapel, och sniffar lim för att dem inte har mat för dagen, och säljer sina kroppar längs periferins gator på nätterna, dem är osynliga.

6 kommentarer:

Jenny sa...

Jag gjorde min praktik på ett socialkontor i Italien. Det tog definitivt död på alla romantiserande bilder (som jag trots att jag bott i Italien ett bra tag)som jag fortfarande hade om Italien. Att man inte kan läsa om den problematik som finns i Italien i (framförallt utländska) tidningar beror nog främst på att tyvärr väljer många italienare själva att totalt ignorera att vissa problem finns... Kan det vara så hemskt..?

sophie sa...

mm...möjligt. det r ju ofta lite "sticka huvudet i sanden" mentalitet här.. men sen tror jag samtidigt att utländska media gärna håller sig till stereotyp bilden av italien.

Jenny sa...

Sant! De hade väl inte sält så mycket upplagor om man pratat om det som finns under ytan. Tvärr, inte en helt balanserad bild av Italien.. Men du fångar det så bra i ditt inlägg! Det är verkligen kul att läsa din blogg, känner igen dina tankar o du väcker nya tankar hos mig! Buon lavoro!

sophie sa...

hörru jenny!..kan du inte höra av dig genom min mail? ( om du nu skulle ha tid och lust)..känns ju lite töntigt föra konversationer enbart genom blogginläggskommentarer..

Annalisa sa...

det är nog mycket om italien man inte vet, om man bara följer media. men så är det ju med många andra länder också!

Stina sa...

hej!
jag håller på med ett projektarbete om gatubarn i bla Rom, för att jag vill uppmärksamma att det finns på andra platser också. Kanske har du några tips på någon organisation som arbetar med det här? Tacksam för all hjälp!