fredag 2 maj 2008

skinande sol och människoöden ute på havet

nu är det bra väder. eller varmare än svensk högsommar. men det positiva vädret för något mycket tråkigt med sig. flyktingbåtarna från nordafrika som med nöd och näppe tar sig i hamn på sicilien eller som plockas upp av den italienska kustbevakningen.

bra väder under sommarhalvåret är lika med nyhetssändingar som rapporterar om flyktingförläggingar på bristningagränsen ( om inte redan över) och utarmade människor som på ett eller annat sätt, i mer eller mindre flytande båtar tar sig över medelhavet i hopp om en ny framtid. för att inte näma de som varje vecka inte har turen att komma levande ur den (mar)drömmen, båtar som förliser, drivande båtar som ingen hittar eller personer som dör av vätskebrist och värmeslag eller av kyla.

det är inte så många som tänker på det. när man tänker på medelhavet och sommaren. tänker på alla flyktingbåtar som försöker nå Siciliens kust för att sig till italien eller vidare i europa. och alla som dör i indirekt i händerna på smugglarna.

5 kommentarer:

Marianne sa...

Det är alltså så många? Vi andra får bara höra talas om flyktingbåtarna när det är extremt många som har gått under ...

Grattis till att tentan gick så bra!

sophie sa...

marianne: ja det är en hel del, speciellt under sommaren...det går inte att hålla räkningen på alla.

Anonym sa...

Guuuud så hemskt!

Lullun sa...

Det är verkligen hemskt. Har utöver vanliga nyhetsinslag sett ett par dokumntärer om dessa flyktingar och de hemska äventyr de ger sig ut på med knappt flytande båtar. vilket liv de måste ha för att våga riskera något sådant för att få det bättre!

Men ja, grattis till att det gick så bra med tentan!! :-)

the mediterranean style sa...

du ska veta hur många flyktingbåtar som kommer till Malta, för att dom inte klarar det hela vägen fram till Sicilien! Det börjar bli ett problem för Malta eftersom många är Political refugees och dom går det inte att skicka tillbaka....

jag tänker varje gång jag ser en svart på gatan här, vilket öde dom måste ha gått igenom för att komma hit...