måndag 12 maj 2008

var ligger problemet egentligen svenska tjejer?

jag har suttit och tittat en hel del på svensk tv på sistone, på webben. både svt och trean, fyran och femman. blandade program allt från svammel på trean och femman till dokumentärer och reportage på svt.

och jag kan inte för allt i min värld se varför unga kvinnor i sverige skulle känna av ett snedvridet skönhetsideal i tv. svenska tv tjejer är fula och söta, tjocka och smala, korta och vardagliga och aldrig onödigt avklädda eller speciellt objektifierade. människor med alla möjliga skavanker lyfts fram och utrycket att skönheten sitter på insidan tycker jag verkar fungera hyffsat. på samtliga tv kanaler och i de mest blandade program.

och folk på stan som intervjuas och personer i publiken är ju helt vanliga människor. den klassiska svenska tjejen, såhär genom tv sett verkar vara lite mullig, inte speciellt uppklädd och nöjd med sig själv. svensken verkar inte ha några större problem med sina skavanker och de som ska anses vara de snygga brudarna känns också rätt "verkliga" och i sin skönhet. och allt är lagomt uppklätt och lagomt sminkat och stylat och lagomt. vem kan bli upprörd?

jag ser inte hysterin och de snedvridna idealen som man lever daligen med i ett land som italien. svensk tv känns behaglig och inriktad och tänkt för vanliga personer. inga superbabes och inget avklätt. mycket vardagligt även när det ska vara glammigt.

var ligger problemet som det gnälls så mycket om i sverige, om de snedvridna idealen?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bara för att idealen inte är LIKA snedvridna som i Italien behöver det ju inte betyda att idealen i svensk television är sunda.

Lullun sa...

Svensk television känns exotisk för mig så jag kan nog egentligen inte uttala mig. Men klart, allt är ju realtivt och det mesta kan göras bättre. Dessutom lever vi ju i en global värld, så alla nås av de samma program & musikvideos, så även svenskar. Men tror helt säkert att pressen på de svenska tjejerna är mångt mindre än på de italienska t.ex. :-)

Marianne sa...

Som Lullun säger är det nog de internationella (läs: mest amerikanska) programmen / musikvideorna mm som når Sverige som skruvar upp en del snedvridna ideal. Tillsammans med modetidningarna. Men allt är relativt, det är säkert värre i Italien.

Sedan vet jag inte hur mycket folk verkligen påverkas eller om det mest är diskussioner.

Ska i alla fall tänka på det du säger när jag tittar på tv framöver. Se om jag ser samma som du eller något annat : )