fredag 28 november 2008

italienska universitetsstudenter - hur italien fungerar.

jag har följt en kurs i filosofi de senaste två månaderna. vi är sammanlagt ett åttiotal studenter som följer kursen, långt ifrån alla som ska tenta av den. så häromvecka sade professorn att alla som följt kursen skulle få en kort och skriftlig tenta av programmet istället för det muntiga förhör som är regeln, och bad oss skriva på en lista för att göra sig en uppfattning av hur många som ville ta den chansen.

med 80 studenter som regelrätt följt kursen, hade listan efter en veckan, 214 inskrivna studenter.

det betyder alltså att många studenter tagit chansen fastän de inte följt lektionerna alls. försökte sig på att dra fördel av något de inte hade rätt till. de försöker som man säger här "fare i furbi" (vara sluga). för något man bör veta är att om en italienare kan ta en genväg, så gör han det i nio fall av tio.

professorn insåg ganska snabbt att det var något som inte stämde, och beslutade sig för att ropa upp alla namn på listan för att se vilka som befann sig i aulan. de studenter som inte var där, hade en kompis som ropade " han är inte här, men i vanliga fall är han det" eller " han är sjuk idag" eller "han kommer senare" eller "han är på toaletten" osv. en annan sak man alltså bör veta är att italienare håller varandra om ryggen. även om det handlar om saker där moralen svajar.

resultatet? filosofiprofessorn blev förbannad, över att ärligheten och ansvarskänslan var lika med noll hos tjugoåriga universitetsstudenter, och drog in möjligheten till skriftlig tenta, och sade att nu får ni ta upp det med de som ville vara sluga. ett klassisk exempel på hur italien fungerar - några gör fel, si fanno furbi, och alla andra får betala för det och reda ut det själv.

självklart blev det till en diskussion. om hur han skulle ha kontrollerat oss, och själv var han uppgiven för att vuxna människor inte har något egenansvar och behöver kontrolleras. han skulle grubbla, och lämnade aulan.

Så för någon dag sedan var det dags för det slutgiltiga beskedet angående tentan i filosofi för oss som följt kursen."jag förbereder den skriftliga tentan, ni kan inte förlora bara för att andra inte har skrupler." men han anser sig inte ha tid att kontrollera under de sista lektionerna vilka inskrivna studenter som faktiskt är närvarande, så han kan inte radera någon -men ber att alla som utan rätt skrivit in sig, tar bort sitt namn. hur många tror ni tagit bort sitt namn? bara en enda person så här långt. samvetet stör sällan italienare om de kan vinna något på det.

slutligen, i italien anses det inte som något brott att farsi furbo och ingen har några samvetskval, utan håller fast vid sin idé, fastän andra kan komma att betala för det, och i slutändan vinner de, för det är för omständigt att kontrollera.

med andra ord kommer drygt 200 studenter dra nytta av andra personer tid, och göra en skriftlig tenta som bara ett åttiotal hade rätt till. för det är så det fungerar. och efter drygt fyra år på universitet orkar jag inte ens bli arg. jag har vant mig vid hur italienska universitetsstudenter fungerar. mi sono rassegnata.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men någon gång måste de väl ändå trilla dit..? Jag menar sen ute i arbetslivet, när de måste använda sig av sina "kunskaper" och det visar sig att de inte kan ett dyft...

sophie sa...

tant brun. man vill ju gärna tro det. men ofta fårman ju jobb genom kontakter och inte genom meriter. och tja..i italien klara man sig långt utan egentliga kunskaper för att vara krass, så det är kanske inte så underligt att man har en berlusconi i toppen. hehe.

Anonym sa...

Se ti sei rassegnata allora sei giá italiana. Ti sei fatta due conti? Conviene vivere in posto come quello ? Conviene vivere in Italia e dovere lottare ogni giorno contro tutto e tutti ? Io dico di no.

Alessandro