fredag 9 januari 2009

svar på två läsarmail..

Skulle vara kul om du ville knåpa ihop ett mail till mig, där du berättar lite allmänt om Florens, vad man bör tänka på som nyinflyttad i staden, vad som är bra och dåligt, hur du upplever italien, osv.

Jag tänker börja studera Italienska i maj. Jag funderar på Rom och Florens. Känner du till några viktiga skillnader städerna emellan får du gärna tipsa. Jag har inte riktigt bestämt mig vilken av dem än.

Att sammanfatta vad jag tycker är bra och dåligt med Florens är både svårt och mycket begränsande. Beroende på hur man ser det kan olika egenskaper vara positiva eller negativa. Här kommer några: Florens är litet i relation till exempelvis Rom och Milano, man kan för det mesta röra sig till fots eller med cykel. Florens har mycket turister för sin knappa storlek och det är dyrt att äta och handla inne i gamla stadsdelen då det är mycket utav en skyltfönsterstad. samtidigt håller den delen hög klass och är väldigt fin och ren i jämförelse med många andra italienska städer. florentinarna, som invånarna kallas, är inte nödvändigtvis lika öppna som romare eller syditalienare, och inne i gamla stadsdelen bor främst näringsidkare och utlänningar. men samtidigt har florentinare en bitsk och ironisk humor som får de flesta att blekna och man kan ha otroligt roligt med dem, det handlar mest om att de tar ett tag att komma in på livet.Toscanska anses ligga väldigt nära det som kallas riksitalienska (italien myllrar av dialekter som snarare är olika språk) men det finns en stor del dialektala utryck och de har en tendens att äta upp de hårda konsonanterna medan de pratar.

vad man bör tänka på som nyinflyttad från sverige är väl att italien inte är lika oskyldigt som sverige. man bör inte vara för naiv. varken vad gäller nya bekanskaper, alkoholvanor eller arbete. och sen bör man ha en stor dos tålamod med allt som byråkrati och pappersarbete heter. man bör förstå att den florenstiska jargongen kan verka elak men den är inte illa menad, den har bara en mycket djärv underton. sen tycker jag att man bör söka sig ut mot italienare och inte fastna i gäng av språkstudenter.

skillnaderna mellan Rom och Florens är många, men främst handlar det nog om storleken på staden och folket. Rom är betydligt mycket större och romarna är ett folk som är betydligt mer gåpåiga och pratsamma än florentinare (tills man lär känna dem). turister får man sin beskärda del av i båda städerna och shopping likaså. handlar det om språkstuder kan man hävda att florens just på grund av sin dialekt som ligger närmare riksitalienskan, kan vara strået vassare, men det är nog i slutändan en smaksak. utöver det tycker jag som bor i florens att staden är lagomt stor, mycket vacker och att omgivningarna är underbara. Rom är mer storstad och mindre pittoreskt i det stora hela, även om sina otroligt charmiga kvarter kan ingen ta ifrån staden. det var ödet som gjorde att jag hamnade i florens, min tanke var Rom när jag lämande kuststaden Grosseto, så jag är kanske fel person att avgöra vilken stad som är bättre, jag älskar dem båda.

ni kan läsa om du:ande och ni:ande här.
och här hittar ni en betraktelse av italien, och här en annan om att känna sig hemma i ett nytt land.

och snälla ni, titta igenom mitt arkiv, ni hittar så mycket om vad jag tänker och tycker om italien, redan formulerat och klart.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant inlägg.