söndag 24 februari 2008

min italienska humla

idag bjuder jag bara på ett gammalt inlägg, från min gamla blogg.
(jag tror det har merän ett år på nacken faktiskt)

tänk er ett land, där nord och syd ligger i konflikt och i ojämna utvecklingsfaser så långt tillbaka man minns. ett land där korruptionen och maffian härjar men alla blundar. där mode och lyx lever granne med misär och flyktingbåtar från afrika som driver iland på sicilien. där löneläget ligger kvar som på lirans tid, men allting kostar euro. där politiken består av berslusconi eller en vänsterkoalition som aldrig någonsin kommer överrens och allt blir pajkastning från höger till vänster och från vänster till höger, och där sista valet hade med 97 partier för det inte fanns någon gräns.

ett land där allt dubbas till italienska men italienarna själva pratar så olika dialekter att dem knappt förstår varandra. där allting handlar om fotbollspelare som tjänar miljoner och dejtar avklädda tv-värdinnnor medan i Neapel fungerar inte sophämtningen och det ligger berg (på allvar) av sopor längs med gatorna i den 40gradiga värmen en del kommuner i syditalien är utan rinnande vatten.

där polisen kör lamborghini och det är okej att vilja se så rik ut som möjligt medans utanför varje storstad ligger zigenarläger med tusentals personer. där man har poäng på sitt körtkort med bara 40 procent av alla italienare betalar en p-bot. där man försvarar en vinflaska till maten innan bilkörning fastän en näve ungdomar dör i trafiken varje lördagnatt påverkade av alkohol.

där skattesvindlet uppgår till lika mycket som det staten för in på dem betalda skatterna.

ett land där man kan äta så god mat och dricka så underbara viner att man inte tror att det är sant, men man kan inte förutse hur lång tid det tar att gå till posten, till banken eller ta bussen in till stan - för ingenting är förutsägbart och ingenting är smidigt.

italien är ett land där man får sälja piratkopior av deras dyra gucci och armani, men turisten som köper dem av en afrikan får böta tusentals euro.

där nyheterna tar upp en marmormadonna som gråter blod och där det diskuteras mirakel medan man skär av biståndpengarna. där politikerna kostar mest i europa och usa, och där man får livstidspension på minst 8tusen euro i månaden om man suttit i parlamentet i tre år. och italien har mest parlamentariker i hela europa.

medan poliserna försöker bjuda ut alla snygga kvinnor som kommer i deras väg våldtas unga tjejer nästan dagligen av babygäng ute i förorterna. ett land vars befolkning består av 5 procent invandrare (om man bara räknar dem lagliga, som med allt här i italien bara är en droppe i havet) och milano har precis fått sin första kinesiska nyhetskanal. ´

ett land där bankerna tar betalt för att öppna och stänga ett konto och där bankskatterna är högst i europa, där man bor hemma tills man är 35 för att huspriserna är så höga att bara george clooney och tyskar har råd att köpa sig ett.

italien där industri, media och politik alltid hållt varandra i hand sedan dem första dagstidningar tog avstamp, och där varje journalist ser det som sitt mission att breda ut sina politiska åsikter.

ett land vars politiker styrs av vatikanstaten och biskoparna, även om dem inte tillhör den italienska staten och inte betalar ett öre i skatt. där präster som våldför sig på italienska barn, försvaras av vatikanen och inte kan ställas inför rätta. där katolska kyrkan predikar avhållsamhet och är mot abort, medan ingen kan lösa problemen med minderåringa prostituerade inne i storstäderna.och där transexuellahoror lovar att sexakten blir gratis om torsken blir upptäckt och får en böter - för att rädda sin arbetsmarknad.

där man lär sig den gudomliga komedin av Dante på mellanstadiet men inte kan få ihop till en hel mening på engelska när du börjar universitetet

italien som var analfabeternas land till långt in efter andra världkriget, men har en konst, arkitektur och kulturhistoria som får omvärlden att blekna.försök flytta hit. försök förstå ett samhälle och ett land som invånarna själva inte förstår. försök ska dig ett liv och en ny identitet i ett myller av motsägelser och variation. försök hitta en mening i allt, i ett land där meningen med allt är det ingen som längre kommer ihåg. tro mig, italien är ett land, som en av deras egna intellektuella en gång utryckte det, som är som en humla, som enligt naturens och logikens alla lagar, inte borde kunna lyfta från marken. men i verkligheten flyger. och ingen kan förklara hur det går till.

image264

7 kommentarer:

http://scarymary.blogg.se sa...

Jäklar, allt är så sant! Bra skrivet igen :) Alltid ett nöje att läsa din blogg.

annalisa sa...

Så många saker jag inte hade en aning om! Herregud vilket intressant land det måste vara..eller komplicerat?

FrökenJordgubbe sa...

Du nu blir jag lite rädd faktiskt...

sophie sa...

och varför skulle fröken jordgubbe bli det?..det r ju olidligt intressant att leva här.

tack mary. kul att det jag skriver kan vara till nöje...

Calle sa...

Det känns som om jag har väntat på ett sådant här inlägg. ;-) Jag kände liksom på mig att Italien var så här..invecklat. Jag njuter!.och bli sugen på en semester.Kanske till Italien!

Lullun sa...

Bästa inlägget jag läst idag, garanterat! Och jag har surfat runt i ett par timmar. Så bra! :-)

Cornelia sa...

tack för svaren på mitt mejl =)
och jag ska läsa lite fler gamla inlägg.
bra det där om humlan!
jadu, det gäller att tuffa till sig lite inför flytten
jag planerar att jobba hårt på det hela våren.