tisdag 12 februari 2008

uppochnervända världen

lokalbussen fungerar det såhär:

du köper biljett innan du stiger på (i tobakshandeln eller i tidningskiosken) och när du kliver på stämplar du din biljett.

jag har alltid varit för feg för att åka gratis. jag är livrädd för att bli påkommen utan biljett vid en eventuell kontroll. det är något svenskt i mig som blivit kvar. men majoriteten av bussåkarna struntar helt och hållet i biljett. vi är ju i italien! hela biljettsystemet måste ju vara uppfunnet av en italienare som visste att på så vis gjorde han sina landsmän en tjänst.

men så imorse hände något ytterst underligt.
busschauffören hade helt sonika bestämt sig för att kontrollera på egen hand om passagerarna hade biljett. öppnade bara dörren fram och alla som klev på fick frågan "har du biljett?" hade du ingen biljett att visa upp kom "vill du köpa en av mig eller vill du stanna kvar på marken?"
(att köpa biljett på bussen kostar dubbelt så mycket) två av tre betalade en biljett och hoppade på, en tredjedel muttrade och steg ner och två tre tonåringar struntade i vad han sa och han fick gå och hämta och slänga ut dem.

jag kan sedemera konstatera.

-alla gamla gubbar, 3st, med hatt hade biljett.
-av uppskattningsvis 15 kineser hade en biljett och i stort sett alla andra valde att kliva av bussen.
-det tog oss tjugo minuter längre än normalt att komma fram. med tanke på den dialog busschauffören höll med alla påstigande.
-alla gamla tanter tyckte det var på tiden att de rensade ut gratisåkarna.
-två jugoslaviska murare hoppade på utan biljett, köpte varsin och stod sen hela vägen och pratade med busschauffören.
- en ung italiensk kille bad chauffören dra åt helvet när han klev av.
- de ungdomar som inte låtsades höra vad busschauffören sade fick sig en offentlig avhyvling och blev avslängda från bussen.
- 34personer köpte biljett. sen klev jag av.

säkerligen skulle Florens lokalbuss tjänna storkovan på att köra med sådana här busschaufförer hela tiden. även om det är lite fascims över det hela.vilket de skulle ha behov av med tanke på att de ligger på randen till konkurs. men de redan opålitliga tidtabellerna skulle helt sluta fungera, och det skulle inte längre vara italien.

i italien handlar det om att vara slug. fuska där man kan fuska. tjäna in varenda litet euromynt. inte betala ellee göra något överhuvudtaget som man kan undvika. och uppenbarligen fungerar lokalbussarna utmärkt för den italienska mentaliteten. det som hände idag var alltså något som sociologiskt sett kan ses som något ytterst unikt.

vi blev tvugna bevisa att vi hade biljett för att åka buss.
uppochnervända världen.
vad händer härnäst?

4 kommentarer:

brorsan sa...

Så du tycker att en tjänsteman som ber om att få se att man betalat för tjänsten (som ni använder er av) beter sig fascistiskt? Vad har ni för mentalitet där nere egentligen? :)

M.R.B sa...

Jag har forfarande en "multa" att betala. Undra vad den ligger på nu, så 4½ år senare??
Får nog byta identitet när jag ska ner i sommar, haha.

//Mariia

FrökenJordgubbe sa...

hahaha! Jag följer bloggen med stort intresse. Rolig busschaffis...heja honom!! /Fröken Snell

Lullun sa...

Haha. Ja, vad kommer näst efter något så tokigt som att behöva betala för bussen... Tänk vad tråkigt laglydiga vi svenskar ändå är. Men tydligen hade iaf en italiernare varit i Sverige på studebesök och gillat vad han sett! :-)