fredag 8 februari 2008

hur ser du ut naken?

[två skyltdockor jag mötte inne på sisley idag.]

i motsatts till svenskar pratar italienare om kroppar.
om hur man ser ut. det finns inga tabun, inga oskrivna regler om att vakta sin tunga för att någon kan ta illa upp eller bli kroppsfixerad. ingen du-är-så-fin-som-du-är- logik heller. här kan man kommentera allt.

vad smala lår du har fått! men har du dålig hy idag? vad stora din bröst ser ut i den tröjan! du borde göra något åt din utväxt. du har verkligen en snygg rumpa.

helt vanliga kommentarer från italienska tjejkompisar. i italien sitter man alltid under lupp. det är bara vänja sig.

italienare är väldigt kroppsmedvetna. både män och kvinnor. och ser det som helt naturligt att kommentera hur folk ser ut. på gott och ont. man får höra att man gått ner i vikt och ser slim och snygg ut i sina tajta kjolar. när man gått ner för mycket i vikt får man höra att man ser hemsk och glåmig ut.

ingen italienska funderar om hennes rakt-på kommentarer kan få konsekvenser. om bruden hon kommenterar känner sig ful eller tjock. eller om det framkallar vad man i sverige är så rädd för: dåligt självförtroende, snedvriden kroppsuppfattning eller ätstörningar.

jag har vant mig. vid att folk tittar och kommenterar. och jag har börjat själv. jag kan inte ljuga om en smårund tjej frågar om byxor med låg midja passar henne. det gör det inte. jag ger komplimanger till mina väninnor om hur de ser ut. och jag har lärt mig att något som i sverige ses som oförskämt eller tabu, räknas in till vardag och god uppfostran. hålla koll på hur ens vänninor ser ut. lägga märke till om de tränat rumpan eller blivit av med sin dåliga hy.

jag kan inte tappa ett kilo i vikt eller slinga håret en nyans ljusare eller sminka mina ögon på ett nytt sätt utan att mina italienska vänninor lägger märke till det och kommenterar det.
och vid det här laget är jag van. van att hela tiden vara under lupp.
det kan man inte komma ifrån om man vill leva i italien.
för merparten av italienarna är mycket kropps och utseendemedvetna.
man får ta det med ro och se på det med filosofi.

prendere o lasciare.

4 kommentarer:

Lullun sa...

Nu har jag läst lite "runt" på din blogg. Vad spännande! Har själv inte så mycket erfarenhet av Italien (men känner allt en del italienare), men det är klart man har ju sina fördommar & sitt tror-dig-veta. Kul att få saker satt mer på plats med fakta från en som faktikt vet rejält mycket mer! Kul läsning, garanterat! :-)

Lullun sa...

"Dig" skulle så klart vara "sig" (tro-sig-veta) i min kommentar. :-)

Den där Manuela sa...

klockrena iakttagelser :P

sexleksaker sa...

I love sex!