tisdag 5 februari 2008

saker du bör vara införstådd med

om du ska tillbringa en längre period i italien

- du behöver tålamod. tålamod med allt som tar tid eller som inte blir av när det ska men som ingen kan göra något åt eller vet att förklara.

- du kommer inte långt med engelska. det går bättre med teckenspråk och gester eller språk som spanska och franska. lita aldrig på information en italienare ger dig på engelska. lita aldrig på att en italienare till fullo förstått dig om du pratar engelska.

- du kommer aldrig att komma i tid. om du förväntar dig att trafik och kollektiktrafik fungerar som i sverige vill säga, bussar hoppar över avgångar. tåg blir försenade i timmar. bilköer som ingen kan lösa eller trafikolyckor som blockerar. ta det för vad det är. var ute i god tid och med gott humör. att komma i tid är ett relativt begrepp. även för offentlig anställda och professorer.

-du kommer inte att förstå den italienska politiken. om du inte studerar politik. för det gör knappt italienarna själva. men det pratas knappt om annat på nyheterna.

- du kommer förvånas över att italienarna inte skäms över Berslusconi sådär som svenskar hade gjort. många tycker tillochmed att han är något positivt för italien. och för att förstå hela det resonemanget räcker det inte me att förstå den italienska politiken, men u bör greppa hela det italienska samhället.

- söndagar är uteslutande fotboll på tv. måndag är uteslutande fotboll i tidningarna. italien stannar upp och kan diskutera detaljer och kommentarer i evigheter. det är ju som sagt en vetenskap här. nationalvetenskap

3 kommentarer:

Dila sa...

Vilken träffsäkerhet!
Kram Dila

Tant Brun sa...

Jag måste säga att du verkligen beskriver Italien väldigt humoristiskt. Om inte du funnits och skrivit hade jag inte lagt många tankar på Italien. Tack för att du breddar mina horisonter!

Anonym sa...

Hahahahahaha!!!

Great regards,

Roger