onsdag 28 oktober 2009

Florentinarna oense


att italienarna har ett bristande trafikvett är ingen nyhet. att de sen förväntar sig att kunna parkera precis där det har ett ärende eller hellre sitter i bilkökaos i en halvtimme än parkerar och promenerar till fots en bit vet vi också.

så den nye borgmästarens idé att stänga av all trafik som tidigare slingrade sig förbi, il Duomo, har tagits emot med blandade känslor av florentinarna. dels för att busstrafiken dragits om och dels för att många helt måste lägga om sin väg till arbetet eller parkera längre bort. sedan i söndags är piazza duomo enbart tillgängligt till fots och så ska det förbli. och helt plötsligt har en underbar piazza med en av italiens mest berömda byggnader fått lite mer lugn och ro och blivit mer promenadvänligt (som tillexempel piazza signoria redan är). många florentinare till trots.

jag som inte äger en bil tycker att städer som Florens ska levas så mycket som möjligt till fots, för det handlar om en liten stad med smala kullerstensgator,och fann det helt galet med en så trafikerad väg precis intill ett sådant mästerverk. så jag säger att jag tycker det är rätt.

(läs även ett sko-inspirerat blogginlägg om veckans stora snackis i stan)

7 kommentarer:

sofie sa...

jag har själv bott i florens och kan inte tänka mig hur det är bilfritt vid piazzan. härligt!

sophie sa...

sofie: eller hur? men tnka sig att det just nu är det..då är jag inte ensam om att gilla idén..

Johanna Siljehagen sa...

Det är bara en anpassningsförmåga. Det blir livat även i Sverige när små ändringar görs. Vissa gillar, andra inte. Me like!

Anonym sa...

Jag vill till Florens!! Ingen nyhet va?

/Lisa

alessandro sa...

Italien utan bilar... en dröm : )

sophie sa...

alessandro: eller hur? när ska ni fatta att bilarna bara förstör erat underbara land?!.. :)

Leena sa...

” Glada körde vi in i Florens myllrande trafikkaos vi hade ju adressen till ställplatsen, så det skulle inte bli några problem, trodde vi!! Vi körde in i smeten, någon rörde om i grytan o så var vi vilse i pannkakan. Ställplatsen var inte en tanke att leta rätt på, GPS´n ställdes in på Pisa” Så upplevde vi Florens när vi körde in med husbil förra sommaren, Kul, blev ståendes vid en järnvägsövergång i en halv timme det kom två tåg.
MEN, vi älskar Italien.
Kul att läsa din blogg