fredag 2 oktober 2009

på svenska

Roberto Saviano skriver om Italien och media... här

9 kommentarer:

Johanna Siljehagen sa...

Som Sicilienare säger: "Roberto är med i Maffian. Ingen skriver en sådan bok och fortfarande lever. Maffian har t.o.m. tagit livet av en påve....så vad är Saviano?" Faktum är att jag tror detsamma. Det finns ett annat syfte.

sophie sa...

jag tycker inte det handlar som mycket om figuren saviano. det handlar om vad den här texten tar upp.

Johanna Siljehagen sa...

Kanske det var därför denna artikel blev publicerad i Expressen, för att han är Saviano. Har läst boken och sett filmen, gick på bluffen tills jag kom hit. Sen dess är hans artiklar m.m. rätt så ointressanta. Tryckfriheten i Italien är kass, men å andra sidan är det inte ett slutet land. Önskar att det är mer seriösa italienska journalister som skriver artiklar som dessa utomlands, för de syns inte så mycket. Hade han fått flika in med sin åsikt, skulle det vara en annan femma. Detta är min personliga åsikt.

sophie sa...

jag har efter mina 4 år av mediestudier i italien en någor mer nyanserad uppfattning om italienska media. men jag gillar att du inte håller med hela vägen! ;)

Johanna Siljehagen sa...

Italiensk media är kass, men det finns andra källor att hämta information ifrån, om man bryr sig. Jag vet inte hur jag ska kunna förklara min mening med ord, jag testar :=P Jag försvarar inte italiensk media eller hur den är uppbyggd, men jag är säker på att det finns seriösa journalister i Italien och DE borde skriva artiklar som dessa och publicera utomlands i seriösa tidnigar. Bl.a du som levt här länge och har studier inom media och statskunskap, samt en annan "fungerande" bakgrund, kan vara en bättre källa än en som blir känd över en maffia-bok. Jag köper aldrig hela artikeln, framförallt pga av att tidningar skrivs för att säljas och människor älskar skandal/peka finger. Jag hoppas att du förstår vad jag menar.

sophie sa...

klart jag fattar vad du menar. jag vill bara peka på att självklart vet bildade människor att finna balanserad information. men problemet med italien där 80% av befolkningen tar in nyheter o info genom tv, att det behövs en förändring. för italienare överlag har för det försts ingen koll på vad journalistik är och har noll intresse i skriven media. jag länkade till den här artikeln för att peka på det. inte för att höja saviano till skyarna...dont worry.

hm. jag har förmig att jag skrivit om italien o media i ngt gammalt inlägg. he. jag ska ta tag i mig själv och skriva vad jag tycker om det hela. men du vet hur d r, det man pluggat känns både uppenbart o tradigt att skriva om...

Johanna Siljehagen sa...

Nu kom vi på räls där...om du har tid, hitta gärna inlägget. Skulle vara kul att läsa.

Isa sa...

Kan förstå att du kan föredra andra områden, men när vi nu har en 'media-dottoressa', kan väl vi , dilettanter,få dra lite nytta (om du kan anse dig ha tid..).

En sak undrar jag mkt över. Att 80% av ital. får sin info via TV, det har jag nu läst ett antal ggr, inte minst i samb. med Videocracy. Undra hur det mäts ,och vet du nga siffror om SV? Och om nu som i SV en mkt(?) stor del uteslutande eller mest läser blaskig 'kvällspress'( ingen direkt motsv. här, vad jag vet?), kan det anses mer seriös info än den som fås via TV? 'Skriven media' är väl inte a priori mer objektiv och allbelysande?
Hur ska man tolka detta, förresten? Till nu ( sen kväll ) ser jag ingen enda kommentar på Expr. Saviano-art. Kan ju komma, men normalt rasslar Italienhat-inläggen in i ilfart, så snart ngt skrivs om landet. Min teori att 'svenssonar' helt enkelt inte hajar så teoretiska texter ...

sophie sa...

intressanta iaktagelser, jag faktiskt grubblat en del kring tidigare. bara jag finner tid ska jag berätta vad jag tycker om alltihop.