onsdag 16 april 2008

den svenska flaggan och svenskarna, och den italienska flaggan och italienarna

För inte så länge så länge sedan, när jag och min italienske pojkvän gick runt på Arlanda flygplats och tittade i souvenirbutiker, medan vårt försenade plan hem inte vill anlända, blev jag medveten om något mycket underligt jag förknippar med Sverige.

Min sambo stod och valde mellan en gul eller en blå t-shirt med den svenska flaggan på då jag kände något olustigt över dessa väldigt patriotiska tröjor.

Sedan jag var liten och fram till det att jag flyttade från Sverige (2002), har den svenska flaggan burit på en tvetydig innebörd. Det var okej att hissa den svenska flaggan och vara stolt över Sverige, men det var inte okej att gå runt med den svenska tröjan på kläder. Det var liksom hets mot folkgrupp eller ännu värre, något som var reserverat för de extrema nationalisterna och rasisterna. Jag minns att vi diskuterade ämnet, hur dessa högerextrema hade tagit monopol på vår flagga och smutsat ner den med negativa innebörder.

I Italien är den italienska flaggan, il tricolore, högt älskad, och använd i de mesta och flesta sammanhang. Tröjor med flaggan eller med Italia skrivet stort över bröstet ses överallt. Det ligger något moderiktigt och älskvärt över de italienska färgerna och ordet Italia. Något som ger extra värde. Ingenstans föds tanken att italienaren som bär sitt lands flagga på väskan eller tröjan känner hat mot de ickeitalienska, mot de annorlunda, mot invandrare.

Jag vet inte om det fortfarande är så som det var för 6 år sedan vad gäller den svenska flaggan. Om den fortfarande förknippas med något negativt som stryper kärleken stoltheten i de sunda svenskarna. Att älska sitt hemland har ingen negativ laddning alls. Det är inte synonymt med hat mot andra länder och folkslag. Men jag vet att i Italien är det positivt att bära sin flagga, att ha sitt land skrivet på sina kläder, och ingenstans förknippas det med invandrarfientliga grupper. Det ligger inget laddat som måste aktas. Bara kärlek och stolthet.

Och så borde det vara. Inga snedvridna individer borde ha rätt att göra en nationell symbol till sin. och min italienske pojkvän köpte en blå tröja med den svenska flaggan på bröstet, precis som det ska vara och jag sa ingenting om min olust. Jag dräpte den istället.

12 kommentarer:

Elin sa...

Tyvärr så är det ju fortfarande till en viss del så, men jag tror att det börjar gå åt rätt håll nu, att man får vara stolt över Sverige, sakta men säkert.
Däremot fick jag "skämtsamt" höra att jag var rasist för bara en vecka sen för att jag ville framhäva den svenska flaggan. Tråkigt när folk har sådan inställning!

Anonym sa...

Jag är inte bara stolt över Svenska flaggan. Jag är stolt över dig och din blogg som alltid är så intressant, kramar Agneta K.

sophie sa...

elin:
hm. jadu. onekligen finns det en bit kvar innan sverige blir som italien...på flagg-fronten. men visst är det trist med alla underliggande negativa laddningar?

anonyma agneta:
tack det var väldigt snällt och snitsigt skrivet...kramkram

Anonym sa...

Åhh vad det du skriver är sant!

Markattan sa...

Intressant inlägg kring något jag funderar kring då och då och varje gång kommer jag fram till att det är tragiskt att man inte kan få vara stolt över sitt land och sin nationalitet (i bland annat Sverige) utan att somliga ska börja rynka på näsan och ifrågasätta ens åsikter. Italien är ett klart gemytligare land - på måååånga sätt.

Marianne sa...

Ja, vi får hoppas att det ändrar sig.

Elvira sa...

Älska Sverige!
http://www.jagalskarsverige.se/

Lullun sa...

Visst är det så, att vi svenskar närmast "skänkte" flaggan till rasisterna och extremhögern. Bara Tre Kronor och fotbollslandslaget fick väl gå i blågult under 80- och 90-talet?! Det har varit en lång kamp för att vinna tillbaka den och än är den tyvär inte över, (trots alla Sweden-tröjor osv).

Den där Manuela sa...

visst är det fortfarande så i Sverige, själv har jag övervägande Italia tröjor :)!

Anonym sa...

Det är hemskt att det är så i Sverige. Fortfarande förknippas svenska flaggar med rasism och jag känner fortfarande att även jag reagerar så på en svensk som bär en sverigetröja och invandrare som går förbi och ser en svensk med en sådan tröja brukar oftast hålla sig på avstånd. Därför tycker jag att det är jätteskönt att se att även invandrare engagerar sig i att hjälpa svenskar att "ta tillbaka" flaggan och där jag går i skolan (i ett invandrarområde)har många börjat använda sverige t-shirtar för att visa att de inte tar illa upp av att vi är stolta över vår nationalitet. Så det går framåt, sakta med säkert :)

// zazzii_@hotmail.com (så du vet vem denna "anonym" är.)

Anonym sa...

Hejsan, vet du vart det går att hitta sådana "Italia tröjor" ?
skriv till "peoteo@hotmail.com" för svar :)

Anonym sa...

好神拖,料理,幸福,好色,頂好,好事多,好玩遊戲,史萊姆,線上遊戲,A片下載,影城,愛情公寓,貼圖,情色,網站,遊戲,小說,文學,色情,交友,影片,臺灣,小遊戲,論壇,嘟嘟,視訊,小說,言情小說,貼圖,用品,情趣,漫畫,情色網,情色,遊戲,85cc,嘟嘟,網站,18成人,影片,交友,貼圖,圖片,圖片,文章,小說,光碟,微風,影片,漫畫,文學,遊戲,電影,論壇,成人,做愛,aio,小說,聊天室,聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,視訊,聊天,聊天室,聊天室,聊天室,聊天室,免費視訊,交友