tisdag 15 april 2008

politik

inte så oväntat vann Berlusconi och hans högerkoalition. (svensk artikel här)
jag hade föredragit någon annan som premiärminister, men jag är tacksam att vänstern inte vann.
och jag hoppas innerligt att pessimismen som genomsyrar italien över lag sedan över ett år går att bekämpa.

hela europa och speciellt sverige har ju svårt att smälta Berlusconi så jag förväntar mig att läsa det mesta framöver. problemet är att italien är ett mycket komplicerat land med en speciell politisk historia och en speciell mentalitet som gör det möjligt för sådana som herr Berlusconi.

men att välja mellan höger och vänstern i italien är som att välja mellan pest och kolera. det vet italienarna och vänster fick betala för sin katastrofala regeringstid.

istället för att oroa er för Berlusconi, oroa er för la leganord. ett klart symptom på hur illa italien mår.

7 kommentarer:

Mia sa...

Surfade in för att se om du svarat men usch tycker jag låter så spydig. Hoppas du inte tar det så. Jag älskar att snacka politik och Italien har ju onekligen en intressant historia, så jag "pumpar" dig din stackare på info för jag är så jäkla nyfiken på hur de som bor där upplever det.

Hoppas du inte tog illa upp iaf!
Kram Mia

sophie sa...

mia: oh nej. oroa dig inte. fråga på. jag tar inte illa upp.

Lullun sa...

Ja, vi andra har nog lite svårt att smälta mr. B. Men intressant att se det hela ur ett annat perspektiv. Måste nog erkänna att jag trots allt vet väldigt lite om italiensk politik. Håller tummarna för att de nya "topparna" lyckas bättre än de gamla.

Sofia sa...

Saga vad man saga vill om den italienska politiken. Helt klart klurig och enligt mig ar det i botten inte sa stor skillnad pa vansterpolitikerna och hogerpolitikerna i Italien. For tillfallet ar det katastrof vilket som kanns det som. Manga yngre vanstervaljare var djupt besvikna pa forra regeringen och lat darfor bli att rosta eller rostade blankt (eller at upp valsedeln?!).
Sjalv kan jag inte forsta hur man kan rosta pa en pajas som Berlusconi men det ar ju bara min asikt...och annu varre, pa Lega Nord!
Och Mia har inte helt fel nar hon sager att herr B ar for censur. Nar han suttit vid makten har manga kritiska programledare fatt sparken fran TV...och en politisk ledare BOR inte aga TV:kanaler enligt mig. Det ar fara for demokrati.
Ja,ja...vi far val se vad herr B har att komma med. Inte lar det bli battre for naturvetare och forskningen i alla fall. Vi far kanske (och jag svaljer lite nervost vid denna tanke) flytta till sverige..

Lullun sa...

Så illa alltså! Och nej, visst är det helt galet at äga dem som ska granska en och så upenbart inte tillåta dem göra sitt jobb utan att blanda sig i. Intervjuerna jag såg med italienare på nyheterna under valdagen innehöll också väldigt många sura miner och skakande på huvuden. inte en enda var glad faktiskt.

Hoppas, hoppas verkligen att det går bättre denna gången, så att ni kan stanna i ert kära Italien, och iaf inte känna er smått borttvingade!

Markattan sa...

Det ska onekligen bli intressant att se vad som väntar och hur lång tid det dröjer till Italiens 63:e regering sedan andra världskriget tillträder...

Anonym sa...

月見草油,中油,汽油,油壓,苦茶油,機器,蔥油餅,加油站,油價,中油,油價查詢,升降機,指甲油,油漆,拖板車,油壓,汽油,加油站,加油,橄欖油,三酸甘油脂,加油站,椰子油,指油壓,加油站,原油價格,海豹油,油桐花坊,吸油機,加油站,雲南婆婆,姑婆芋,大老婆,老婆,老婆,青蛙,歌詞,婆羅花,論壇,坐月子,阿龐,老婆大人,月子餐,老大,孕婦,老婆,渡假屋,趙樹海,大嬸婆,汽機車,冠佑,老婆餅,鶯歌,阿婆,吉祥話,阿婆冰,屈中恆,婆婆,虎姑婆,影片,花蓮民宿,花旗銀行,流星花園,流星,桃花運,花蓮旅遊,花蓮,花旗,流星花園,海洋公園