måndag 28 april 2008

turister längs smala gränder


varje år är det samma visa.
under hösten och vintern gör man inte annat än längtar efter den riktiga italienska våren.
sen kommer den. och alla turister.

och då tänker man, vad skönt det var under hösten och vintern när Florens inte var överfyllt av japaner, amerikaner och skandinaver. ochman hade stan för sig själv.

9 kommentarer:

mia sa...

Varför detta vog mot turister? Jag inbillar mig att det är mysigt. Massa roliga människor från hela världen (med undantag för strumpor--sina-Brickenstock-besserwissrar-tyskar naturligtvis)

Kram

sophie sa...

mia:
haha. vog när de blir hurmångasomhelst och bara trängs med kamerabjektiv och tar plats i de smala gränderna där du ska fram- Florens har nog med intressanta multikulti personer redan innan den massiva turistsäsongen drar igång...
=)

Anonym sa...

jag har varit i Florens en gång i maj om jag inte minns fel, och jag kan förstå att det är mindre kul att leva bland alla turister - för det var smockfullt!! verkligen.

Anonym sa...

Hmm... hela sidan "turister längs smala gränder" känns sömnig och ej igenomtänkt.... men så kan det ju bli ibland.... kändes mer som dessa vardagsbloggar man förbannas över överallt istället för annars tänkvärda texter...synd.....


Tror tex att Florentinarna generellt är glada och STOLTA över de nyinkommna besöken.... och inte alls som fröken "Italiano"

Joe Bananas

carin sa...

joe bananas: de flesta fiorentinare bosätter sig utanför florens för att undvika turistmassorna. (läste någonstans att under högsäsong har florens 2-4 miljoner fler "invånare" än normalt). varje morgon när jag öppnar dörren (bor bakom piazza della signoria) möts jag av en ström av turister, som om det vore ett maraton-lopp. självklart är det bra för florens att det finns turister. men efter ett tag tröttnar man på att VARJE dag behöva sick-sacka sig fram mellan folk som tar kort eller äter glass.

förövrigt tycker jag att detta är en välskriven och intressant blogg! så det så.

sophie sa...

joe bananas:
carina har en poäng i det hon skriver. inne i centrum kan man räkna på en hand alla florentinare, huvudsakligen bor det utlänningar i "gamla stan" av den anledningen att turistmassorna det handlar om är enorma med tanke på hur litet florens är. come vuoi. vivere per credere.

Marianne sa...

Ja, turistnäringen i all ära, men även turister brukar ju faktiskt önska att det inte var så mycket turister ...

Lullun sa...

Det var väl inte fullt licka många turister hemmavid, på västkusten, men det var nog så många, och tankegångarna känns igen! "Inte en chans att man får plats på stranden utan att behöva trängas med en massa turister" (och därefter kom en harrang av diverse skällsord och nedlåtande kommentarer från de flesta "lokala")... ;-)
Men man får väl kanske ta det onda med det goda. :-)

sophie sa...

marianne: eller hur?...man känner ju själv som turist ibland att det r fölr mycket turister dit man åker.

lullun: hehe..ja, det är lite den känslan. och lite skällsord.