torsdag 3 april 2008

var man gör så gott han kan

man pluggar som en gnu. svettas och anstränger sig. flera år. man betalar skatt och undervisningsavgifter som kostar lika mycket som semestrar på lyxiga badorter och skapar studielån man hade kunnat köpa hus för. på ett annat språk i ett annat land.

och sen hör man nyheterna att på ett universitet i Bari (i syditalien) kan man köpa sig en laurea. köpa sig höga betyg på de svåraste tentorna och betala för en slutuppsats som ger skyghöga avgångbetyg.

pah.

saker man vet men inte vill försäkra sig om. som man inte låtsas om för att att bli hysterisk eller lägga av. saker som gör att man blir så less italien ibland.

grazie al cielo har de satt i husarrest professorer och studenter och ska reda ut det hela. men ändå. det är ju knappast det enda fallet i italien. proprio non ci credo. så naiv är jag inte.

tackolov så vill jag studera. jag vill lära mig.

annars hade jag blivit knäpp.

3 kommentarer:

Stina sa...

Jag haller med dig. Jag gillar att lara och utvecklas. Hellre tarar och svett an ett falskt diplom!

Anonym sa...

För att inte tala om alla studenter som fuskar hej vilt när de gör skriftliga tentor! Alla möjliga knep och tekniker som jag aldrig ens hade en tanke på existerade! Man kan ju bara fråga sig varför de från början valde att läsa om de nu inte är ett dugg intresserade av att verkligen lära sig?
Fast man kan ju inte beskylla italienarna för att inte vara uppfinningsrika i alla fall!
/sofia

Dila sa...

När jag bodde i Neapel och var 20 år blev jag erbjuden att köpa mig ett körkort, något som tydligen var väldigt vanligt. Undrar om de glömde bort att man faktiskt borde kunna köra när man sätter sig i en bil? Allt kan köpas för pengar!?!?
Kram Dila