tisdag 8 april 2008

katoliker och svordommar


italien är ett katolsk land. det är kanske inte alltid man reflekterar över det.men det finns en språklig aspekt som jag finner mycket intressant.

svordommar och fula ord.

det är ju ingen nyhet att italienare kan vara fula i mun. precis som alla andra. även om påven sitter ett stenkast bort.

men det finns en slags svordommar som är väldigt väldigt känsliga. le bestiemme. att lägga ihop heliga ord såsom gud, madonnan och jesus, med djur.

i toscana, har dessa mycket provocerande uttryck ganska stor spridning och de används betydligt oftare än i andra delar av italien utan att någon höjer på ett ögonbryn. (även om allt kan gå till överdrift). men i resten av italien anses det väldigt förolämpande mot de troende och mot gud själv att uttrycka sig på det viset. det handlar inte om att provocera och skrika ett "vaffanculo" eller "testa di cazzo" utan det handlar om att verkligen inte respektera den katolska kyrkan och de troende. (av den anledningen tänker jag inte skriva ut exempel på dessa ord i fall någon av mina läsare får för sig att prova orden i italien vid ett senare tillfälle.)

jag som levt i toscana i 6 år och som lärt mig italienska o toscanaska lägger ingen vikt vid om någon säger en bestemmia. i vissa delar av italien används vissa svordommar, i toscana använd bestemmier ofta, men min italienskalärare (som jag gick till för att slipa min grammatik) var noga med att påpeka att dessa ord kan verka normala här i Florens i vissa sammanhang, men det är absolut inte det i resten av italien och aldrig i offentliga sammanhang.

så sent som igår, för att visa på hur oacceptabelt det anses, råkade en deltagare i en dokusåpa med låg röst häva ur sig en bestemmia under direktsändning. knappt det hördes men tillräckligt många tittare hade uppfattat den. ringde in till programmet och killen i fråga fick lämna programmet. på grund av en bestemmia. samma sak hände för några år sedan i samma dokusåpa med en annan konkurrent. han blev portad från tv.

man kan tycka, att det borde räcka med en ursäkt, men italien är onekligen fortfarande för katolsk för det. för att acceptera att någon säger en bestemmia i tv av misstag.

som med så mycket annat i det här landet kan det verka paradoxalt. du får svära hur mycket du vill på alla sätt och vis och vara vulgär i tv, och det ersätts med ett piip. men kommer gud, madonnan eller jesus över dina läppar tillsammans med en förolämpning är det klippt.

men å andra sidan. det är ett katolsk land och man får spela efter reglerna.

4 kommentarer:

Mia sa...

Har precis utmanat dig. Helt frivilligt förstås, ett roligare sätt att lära känna folk.

Ha de bra/Mia

Mia sa...

Nej det kan man ju fråga sig! Haha, jag hade visst inte tryckt på "publicera" tillräckligt hårt men nu så!

KRAM

Markattan sa...

Tack för ännu ett intressant inlägg. Italien är ett fantastiskt land med många än mer fantastiska säregenheter. Det är nog därför det är omöjligt att inte älska detta charmiga land :)

Anonym sa...

Sag du ocksa det avsnittet av "Grande Fratello" ? :)

//Lotta