torsdag 10 april 2008

ingenting är beständigt

min svärmor är född inne i stan,för knappt 60år sedan, hon såg duomen från sitt sovrumsfönster. hon är döpt i il battistero. hon lekte i de smala gränderna kände alla på gatan, i kvarteret. hon är så fiorentina man kan.


hon fyttade utanför Florens ringmurar när hon gifte sig och innan min pojkvän föddes, för att hon inte pallade med alla turister. hon har fortfarande ingen lust att zickzacka mellan amerikaner och asiater på de smala gränderna. hon tycker att det inte längre har den charm som fanns när hon var liten, hennes bardoms slaktare och pasticceria har bytt ägare och inte ens tidningkiosk-gubben känner alla som bor på gatan. och inga barn leker längs de smala gränderna, knappt hon hör någon prata riktig fiorentisk dialekt i det gamla kvarteret.

igår var hon inne i stan för första gången på 5 år.

så, jag frågade såklart - hur var det i stan?
och hon svarade. vackert som alltid. men det är inte samma sak. jag hör inte hemma där längre. jag är glad att jag bor utanför.

8 kommentarer:

Markattan sa...

Mmm, jag kan mycket väl tänka mig att det blir så att man flyr undan och skyr turisterna om man är född och uppvuxen i en stad såsom Florens. Kvarteren och gränderna kring Piazza della Signoria och Ponte Vecchio och så vidare är knappast att leka med under turistsäsongen - som ju för övrigt är ganska lång... :) Intressant inlägg.

Lovan sa...

Hennes barndoms slaktare..! Låter obehagligt, på ett vis ;)

jeanz sa...

Jag känner precis samma som din svärmor. I piteå under sommaren går det ju knappt att leva normalt för alla dessa turister! ;P

sophie sa...

markattan:

mm...men det handlar nog lika mycket om alla turister som bosatt sig innei centrum. för det är många. jag kan inte föreställa mig florens fyt bara av italienar..men det var ju mer eller mindre så när hon var liten..så det måste onekligen kännas fe för henne idag.

lovan:
haha. du makabra människa!..

jeanz:
oho. så det är så mycket turister nowadays? tur man dragit sin kos då! ;)iväg med norrmännen från mitt piteå!

Mia sa...

Hur upplever du Florens då? Du som inte är född där? Hur är Florens i jämförelse med andra stora städer som Milano, Rom och Venedig? Vad är deras olika kännetecken som städer?

Ha en skön helg! Mia

Anne sa...

du vet, livet.

sophie sa...

mia:

jag ska skriva om det. tack för tipset. självkart äskar jag florens, men som alla stora turiststäder i italien får man lite väl myckte tursiter på köpet. självkart kan ju inte jag bli nostalgisk över något jag adrig levt till skillnad från min svärmor.

jag ska ta och skriva om olika italienska städer.

anne:

jag vet.

jeanz sa...

Jag kan väl inte direkt säga att turistsäsongen har dragit igång till 100%, men mitt i högsommaren är turisterna ett helvete. Men samtidigt, de spenderar mycket pengar och det är ju väldigt bra för staden. Det är ju tur att jag är en öppen och glad person.. ;)