torsdag 27 mars 2008

men snälla Sverige


vilken issue det blir av allt som har med vikt att göra.

feta eller smala. allt är fel och alla har problem och man riskerar diabetes om man är fet eller anorexia om man har ett bmi under 18.

man är olycklig om man är fet och man är deprimerad om man är smal.

jag bor i landet som har europas smalaste kvinnor, och där man får vara smal utan att det är en hälsorisk. man får vara smal och det är faktiskt ingen som bryr sig.

och det är så skönt.

5 kommentarer:

Karin L. sa...

Jag tror det handlar mycket om att man är rädd att det överdrivna smal-idealet leder till att unga kvinnor får en snedvriden syn på sin kropp.

Anonym sa...

Att italien har europas smalaste kvinnor ar ett bevis nar jag (1.65 lang, 63 kg) gar in i affarer som Motivi och knappt kommer i deras storsta storlek (it 46)! Sa visst far man vara smal i Italien utan att nagon bryr sig men hur ar det at andra hallet? Far man vara tjock eller ens kraftig da, utan att nagon bryr sig?
Tja, inte om man vill handla klader i en del vanliga, trendiga, italienska affarer.
Nar man hor manga italienska tjejer prata (som satter upp bilder pa "le veline" pa kylskapsdorren) och hor hur deras pojkvan "forbjuder" dem att ata majonas ("fniss,fniss"), nar de vager 10 kg mindre an jag, da undrar man om det inte ar lite snedvridet kvinnoideal i Italien trots allt...
Fast snedvridet ideal ar det val i de flesta vasterlandska lander nu for tiden...fast i Sverige kan jag faktiskt komma i storlek sv 38...om jag inte andas for mycket..
Och nar JAG vaxte upp fick jag lara mig att det ar INSIDAN som raknas och hade tack och lov inte en mamma som vaxade mina ben nar jag var 7 ar eller snörade mina oron for att de inte skulle "sta ut".
Overlag kanns det som svenska tjejer trots allt ar mer sjalvstandiga och har battre sjalvkansla an vad manga italienska tjejer har. Det dar med att vikten och andra "skonhetsproblem" ofta uppmarksammas i Sverige och att en del italiensk reklam faktiskt inte far visas i Sverige (just for att de ar kvinnofornedrande) tycker jag nog ar bra trots allt.
/Sofia

Anonym sa...

Jag tror i och för sig att problemet som man ville peka på är att många känner en press att vara "perfekta" och mår dåligt av det. Det finns säkert många som inte lider särskilt mycket av att vara smala, speciellt inte när man handlar kläder! Jag är en av dem även om jag inte är underviktig men dock mycket smalare än medelkvinnan i Sverige och kanske närmar mig de siffror som nu skulle betyda undervikt och mår alldeles utmärkt. Men det är klart, jag skulle nog bli oroad om jag gick upp. Förresten, finns inte Europas fetaste barn i Italien? Jag har inget belägg för det men jag har bestämt för mig att jag läst det någonstans.
Men Italien är dock ingenting mot Hong Kong eller Tokyo, åk dit om du vill känna dig fet. Där uppfattas man nog som lite tjock om man väger 50 kg och är 1,60. Jag köpte en amerikansk bok av misstag på japanska, och eftersom jag blev nyfiken på forsättningen och eftersom japanerna verkar föredra att dela upp böcker i flera delar så köpte jag hela på svenska och märkte att de hade ändrat huvudpersonens vikt från 50 kg till 45 kg i den japanska översättningen och hon skulle vara 1,60. Anledningen var nog att hon skulle uppfattas som smal och det skulle hon inte göra i Japan om hon vägde 50 kg.
Jag måste erkänna att jag inte kan låta bli att påverkas lite, även om jag vet att jag inte kan jämföra mig med små japanskor. Så jag accepterar att jag är mer som en japansk kille både till längden och vikten, det är enklare så.

sophie sa...

sophie:

ni har mycket intressanta kommmentarer. jag tror nog att italien har europas fetaste barn har också läst det ngnstans och de beror främst på att de äter allt annat än medelhavsdieten.

självklart är allt relativt och man kan känna sig smal eller normal eller stor i italien eller i japan eller i sverige. jag kan dessutom tänka mig att italien har snedvridna ideal, men det jag ville påpeka var att det är inget tjat om det i media som det konstant är i sverige.

tiffany sa...

intressant inlägg, och intressanta kmmentarer. Men jag hajjade egentligen vad du menade från början, innan de andra kommenterade efetr att de hittat felen de tycker du missade ungefär.
go on!