onsdag 12 mars 2008

Neapel och soporna - igen

man vet inte om man ska skratta eller gråta. med allt det här om soporna som ligger utmed gatorna i Neapel sedan i julas. nu uppges det att det ligger 400tusen ton (!!) sopor utmed gatorna i Neapel. det går inte att föreställa sig.

problemet ligger även i kulturen. endast 10% av avfallet i syditalien sopsorteras. i norditalien når sorteringen nästan 50%. utan att vara fördomsfull talar siffrona för sig själv, det är avskyvärt låg miljömedvetenhet och ansvarstagande i syditalien. och ovanpå det lägger man organiserad kriminalitet som styr sophämtningen och omöjliggör för staten att ingripa.

den italienska regeringen, som sedemera föll, tillsatte en specialkomissarie för att få bukt med problemet. igår kom det fram att han har lagt ut 50tusen euro på en undersökning för att ta reda på vad befolkningen i Neapel tycker om problemet. nödvändigt spenderade pengar, för vad tror ni svaret var? tror ni någon var glad och stolt över situationen? 50tusen euro rakt i sjön.

grejen med italien är att ibland blir man matt. och orkar inte bry sig. om de som borde ta tag i problemet slänger ut så mycket pengar för sådana idiotiska saker. hur tror ni det fungerar överlag här?

personligen tycker jag att det hela är en mycket komplex fråga.
men, no offense, som man bäddar får man ligga.

man kan inte ge plats och ansvar åt maffian och försvåra för staten och tro att det är för samhällets bästa. man kan inte tänka så långt näsa räcker och strunta i att sopsortera när staden bokstavligen druknar i sopor. och man kan inte förvänta sig att resten av italien frivilligt tar på sig ansvaret. även om det i slutändan kommer att bli så.

och motsättningarna mellan nord och syd får bara mer kraft. syditalien som känner sig övergivet av staten och ropar på hjälp. och norditalien som inte vill behöva ta ansvar för de ansvarslösa, vill inte ta sig an deras osorterade sopor.


bottomline:
jag tycker uppriktigt synd om barnen. som går till skolan zickzack genom soporna och får tumörer och hälsoproblem. för det är aldrig barns fel.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvarr ar det val sa att aven staten ofta ar maffia i italien..annars hade det inte sett ut som det gor i det har landet. For vem ger egentligen plats at maffian? Finns det nagon losning? Antagligen inte..Sa lange maffian styr och FAR styra nastan hela sodra italien.
Min mans (fran Kalabrien) pappa har ett statligt jobb...som mellanhand finns "maffian"...detta innebar att han far lon lite nar det passar..nar man har dragit in lite ranta for de tusentals statliga arbetare i Kalabrien. Vad gor Rom at saken? INGENTING! Sa har det gatt till de senaste 25 aren. Tur hans familj har ett gronsaksland..annars hade de varit utan mat nar lonen inte betalas ut.
Alla i sodern ar inte ansvarslosa och de flesta vill fa bukt med ett problem som legat och pyrt i oandlighet. Och vad jag forstar tas mycket av soporna hand av Tyskland (for en enorm sulla pengar)och inte av "norditalienarna". Tyvarr kanner sig fortfarande manga italienarna inte italienare men som ett enat land anser jag det som en sjalvklarhet att man hjalps at. Om inte annat for alla stackars barn som lever i roran och som inget annat vill an att vaxa upp i en battre miljo..utan maffia och sopberg.

sophie sa...

anonym: du har rätt i mycket av det du skriver. men jag kan inte ha överseende med ett visst synsätt som finns i syditalien.
jag vet att maffian till långtt och mycket lever på politiken och alltså på staten. men någon gång måste man ställa frågan varför den brer ut sig i vissa regioner och inte i andra, och varför vissa delar av italien har en annan mentalitet än andra.

tack för kommentaren, jag älskar välskrivna, utförliga kommentarer som bidrar med viktiga saker.

/sophie

Anonym sa...

Tack sjalv! Jag gillar din blogg och jag tycker du far klam pa hur mycket funkar i Italien.
Att det skiljer sig mycket mellan manga regioner i Italien ar ju inte sa konstigt med tanke pa att Italien inte varit enat sa lange (cirka 150 ar). Jag tycker en del av Italiens charm just ligger i de sa olika mentaliteterna mellan olika regioner. Jag har jobbat i allra nordligaste Italien, studerat i Bologna och tillbringat mycket tid aven i sodra Italien och tycker det ar underbart med olikheterna saval som de manga likheter man faktiskt stoter pa mellan olika regioner.
Sodra italien ar och har alltid varit fattigare an norra italien och arbetslosheten ar hog i sodra italien (i manga byar over 35%). Det ar en av anledningarna till varfor det ar lattare for maffian att fa faste. Sedan finns det saklart en del i mentaliteten som inte gar att forneka (maste dock papeka att det inom samma region i sodra Italien kan vara otroliga skillnader, vissa byar har ingen maffia alls, andra ar Gudfadern sjalv). Samtidigt ska man inte tro att norra italien ar utan maffia for den genomsyrar hela samhallet. I norra italien finns en "dold" maffia som ofta inte ses utat eftersom de inte skjuter ihjal varandra pa oppen gata. Jag far bevis pa det dagligen i norra italien, "nelle pubbliche amministrazioni". Korrupta politiker finns precis overallt...
/Sofia

Niko sa...

Hej Sophie! Kanske intresserar inslaget om Neapel i kära gamla SvT dig: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=72195&from=program_ao
MVH

Tim sa...

Min fru är från Napoli och själv bor jag i Milano sedan 11 år. Måste säga att jag får intrycket av att ni har en lite snedvriden bild på södra italien. Det är inte så enkelt tyvärr att de har en annan inställning i norra italien eller sverige. Jag känner ingen i Napoli som gillar maffian eller inte vill ha det bättre. I min frus familj jobbar alla som kan, men många är arbetslösa för att det finns väldigt lite jobb. Det är absolut inte sant att folk i Napoli inte bryr sig om sophantering eller att deras barn har en högre grad av cancer än andra delar av europa. Men tyvärr är korruptionen otroligt hög, och istället för sop sortering så kan de bara vara glada om någon kommer och hämtar soporna. Om sedan någon hämtar soporna och dessa är soterade så kommer de sedan bara att blandas ihop i en salig hög och brännas av cammoran. Detta är tyvärr deras verklighet och livet i Napoli är djäkligt tufft. Det kommer att ta många många år att komma ur detta och det är inte rättvist att lägga skulden på dem som bor där, men väldigt enkelt och bekvämt.

Johanna På Pickadollön sa...

Tack Tim fòr din kommentar. Jag bor pà Sicilien. Kommit hit sjàlv, startat fòretag. Ser mycket kommentater om Italien som sàkert stàmmer, men sòdra Italien àr en annan femma, som àr svàr att fòrstà om man inte bor hàr. Mycket jag inte kànner igen med pàstàendena. Dàremot med sòdra delen àr att fà verkligen tar tag i saker och gàrna tar den enkla vàgen nàr tillfàlle kommer. Sà att alla har det svàrt...nja, mycket àr àven sjàlvfòrvàllat pga stolthet, ignorans och ovilja. T.ex. ta ett kòrkort pà "ràtt" sàtt och istàllet betala ett par hundra euro med tanken "jaja, farfar làrde mig kòra sen jag var 10." Kan tànka mig att Napoli àr tuffare àn Sicilien. Tack fòr din kommentar!