onsdag 26 mars 2008

Mozzarella, koreaner och japaner. Och soporna i Neapel..


Den berömda italienska osten Mozzarella, som är regionen Kampanien, och den italienska pizzans stora stolthet, har drabbats av dåligt rykte genom de stora sophämtningsproblemen i Neapel (som är huvudort i Kampanien).

Forskare har slagit larm om att sopbergen längs med gatorna och att de olagliga soptipparna med farligt avfall förorenar, och att bland annat mycket höga halter dioxin påträffats i grönsaker som odlas i regionen och i mozzarella osten (som är en färskost)

För några dagar sedan gick Korea ut och stoppade importen av Mozzarellan, och igår var det Japans tur. De hävdar att osten kan vara en hälsorisk.

Självklart svara italiens jordbruksminister att allt kontrolleras och att det är onödiga och överdrivna reaktioner. men även italienarna börjar tvivla och konsumtionen av mozzarellan har gått ner med 30% sedan problemen med soporna i Neapel tog fart igen efter jul.

problemet ligger i den berömda trovärdigheten. italienarna har lite förtroende för sina politiker och en försäkran betyder inte nödvändigtvis att det är okej.

självklart riskerar den redan olyckliga situationen i Kampanien att förvärras om ekonomin får ta smällen med minskad export av sin kulinariska stolthet, mozzarellan.

under tiden skeppas soporna till Tyskland och barnen i Neapel får tumörer på grund av föroreningen. politikerna ser åt ett annat håll och skyller på varandra och resten av italien börjar tveka när de ser mozzarellan i mataffären.

och jag visste inte ens att koreaner och japaner diggade mozzarellaost.

2 kommentarer:

Dila sa...

Jag blir så ledsen att jag gråter, jag lider med min gamla hemstad och napolitanarna. Tänk att det ska vara så svårt att lösa problemet. Men med maffian och italiensk byråkrati är det väl inte det lättaste.
Kram Dila

Anonym sa...

Jag tror att den italienska maten är omtyckt lite överallt i världen.Även i Asien.