tisdag 29 januari 2008

en historia om en italiensk minister som åker till sverige

en italiensk minister åker till Sverige för drygt ett år sedan. han inspireras så och bestämmer att även i italien ska det vara lag på att alltid ha billyktorna på. (innan gällde detta bara under dygnet mörka timmar) ingen bil utan lyse på de italienska vägarna. det är säkerhet.

det han inte tänker på, är att sverige är ett land som lever halva året i mörker. och att i italien är situationen annorlunda. en italiensk journalist räknar sedan ut att denna lag kostar genomsnitts italienaren 200 euro per år i ökad bensinkonsumtion för dessa lampor. men bortsett från att det kostar, är det att öka bensinkonsumtionen, alltså att göra miljön en björntjänst. för att närma sig trafiksäkerheten i sverige.

jag undrar, av allt en italiensk minister kunde inspireras av i sverige, valde han lag på billysen även dagtid?! för ett land som inte lever i midvintermörker.

på rak arm har jag en bättre. varför kunde han inte insett hur smart svenska återvinningen vunnit till sig folksjälen med "pantning" av burkar och flaskor? i ett land som italien där egoismen är huvudmotorn i allt, får man ingen att sortera plast och glas och alluminium gratis. men börjar man erbjuda centesimi för burkar då ska ni få se att folk gå man ur huse.

varför inte införa "pantning" i italien? ett folk som lever på vatten i flaska.

ibland kliar det så i mina fingrar, för att de italienska politikerna aldrig löser enkla problem, utan bara lägger till nya om ständigheter.

gör mig till minister och jävlaranamma då ska ni få se på hur många smarta svenska saker man kan inspireras av. slå av de där lyktorna på bilen i den toskanska solen på eftermiddagen när det är 35grader varmt! be barnbarnet gå och panta alla vattenflaskor du har i vinkällaren istället gör miljön en tjänst och ge honom en extra veckopeng.

varför ska det vara så svårt?

1 kommentar:

Stina sa...

åh så fantastiskt roligt! Det italienska styret är ju om inte annat underhållande!
Här kör man med lyktorna av tills det blir kvälla! Men våran gamla bil gör det inte automatiskt, så man måste komma ihåg det. Vilket e svårt för en svensk som alltid kört med ljusen på. Speciellt eftersom man aldrig kör på mörka ensliga skogsvägar här heller, utan mest sitter i bilköer. Då e det svårt att på minna sig om att lysena ska på vid skymning.